joi, 25 aprilie, 2024

Guvernul Grindeanu aloca bani pentru companiile private. Cu ce scop vor fi folosite aceste fonduri

Distribuie:

Publicat:

Guvernul Grindeanu a prezentat o serie de masuri care la prima vedere par laudabile, insa punerea lor in practica pare inca destul de dificila. O initiativa guvernamentala se refera la faptul ca statul vrea sa aloce bani pentru firmele private care angajeaza ucenici sau stagiari.

Mai exact angajatorii ar urma sa primeasca lunar pentru fiecare ucenic angajat 1.125 lei, iar pentru fiecare stagiar angajat cate 1.350 lei, pe toata perioada derularii contractului de ucenicie sau de stagiu. Trebuie stiut ca si pana in prezent, cei care angajau ucenici sau stagiari primeau de la stat bani, dar sumele erau mult mai mici: 300 de lei in cazul ucenicilor si 750 de lei pentru stagiari.
Companiile si-au construit deja scoli de ucenici, tocmai din lipsa personalului calificat. Un exemplu in acest sens este Arcelor Mittal si-a infiintat din 2013 propria Scoala de Ucenici.

„Am avut nevoie de o scoala de ucenici mai intai pentru ca in anii urmatori atat profilul cat si numarul de angajati se vor schimba, pe fondul implementarii imbunatatirilor tehnologice dar si pentru ca unii angajati se vor pensiona. De asemenea, este nevoie sa ne pregatim tinerii muncitori pentru ca acestia trebuie sa invete elementele specifice ale industriei otelului, provocarile legate de securitatea si sanatatea in munca dar si pentru ca – din pacate – cunostintele tehnice dobandite in scoala nu sunt conforme cu nevoile noastre“, a declarat Bruno Ribo, Director General ArcelorMittal Galati pentru Capital.

Compania isi pregateste ucenicii timp de 18 luni, iar pentru actuala promotie a recrutat mai mult de 100 de tineri. „Speram sa retinem cat mai multi dintre acestia si dorim sa facem acelasi lucru si pentru urmatorii ani“, anunta Bruno Ribo. Initiativa Arcelor Mittal nu este singulara pe piata romaneasca. De exemplu, in zona Brasovului, mai multe companii sustin invatamantul profesional dual, oferind inclusiv burse consistente elevilor care vor sa angajeze la ele dupa terminarea scolii.

sursa: bugetul.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img