vineri, 26 aprilie, 2024

Guvernul Romaniei, REACTIE la informatiile privind REPOLITIZAREA unor FUNCTII CHEIE

Distribuie:

Publicat:

Recent, in presa a aparut informatia potrivit careia Guvernul ar pregati modificari la Codul Administrativ, schimbari care sa duca la repolitizarea celor mai multe functii din directiile descentralizate. Executivul neaga insa vehement informatiile. “Atat statutul de functionar public, cat si cel de personal contractual nu pot fi obtinute decat in urma castigarii unui concurs”, se arata intr-un comunicat.

“Ca urmare a informatiilor aparute in presa in legatura cu prevederea din Codul Administrativ care face referire la functiile de demnitate publica, Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene (MDRAPFE) face urmatoarele precizari:

Functia prefectului si subprefectului devine functie de demnitate publica. Potrivit Strategiei privind dezvoltarea functiei publice 2016-2020, aprobata de Guvernul Romaniei prin HG nr. 525/2016, in contextul eforturilor Romaniei de indeplinire a conditionalitatilor ex-ante impuse de Comisia Europeana, singurele functii din administratia publica al caror statut juridic se modifica sunt cele mai sus mentionate.

Statutul juridic al conducatorilor serviciilor publice deconcentrate ramane neschimbat, acestia continuand sa aiba fie statut de functionar public, fie statut de personal angajat cu contract individual de munca, aspecte inscrise in prevederile art. 120 al proiectului Codului administrativ publicat pe site-ul Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene www.mdrap.ro.

Facem precizarea ca atat statutul de functionar public, cat si cel de personal contractual nu pot fi obtinute decat in urma castigarii unui concurs organizat cu respectarea regulilor de transparenta si obiectivitate prevazute de Statutul functionarului public, respectiv de Codul muncii.

Atat Strategia privind dezvoltarea functiei publice cat si Programul de Guvernare 2017-2020 prevede ca functia de prefect si subprefect nu va mai face parte din categoria inaltilor functionari publici, urmand sa aiba statut de functii de demnitate publica cu rang de secretar de stat, respectiv subsecretar de stat.

EXTRAS DIN PROIECT

Statutul prefectului si al subprefectului

Art. 89(c2)

Functiile de prefect si de subprefect sunt functii de demnitate publica, asimilate din punct de vedere al drepturilor si obligatiilor cu functiile de secretar de stat, respectiv de subsecretar de stat. 

Numirea si eliberarea din functie a conducatorilor serviciilor publice deconcentrate

Art. 120 (c34)

(1) Conducatorii serviciilor publice deconcentrate sunt numiti si eliberati din functie prin ordin al conducerii ministerului de resort, respectiv al organului de specialitate al administratiei publice centrale competente.

(2) Numirea, modificarea, suspendarea sau incetarea raporturilor de serviciu sau de munca, dupa caz, ale conducatorilor serviciilor publice deconcentrate se comunica prefectului judetului in care serviciul public deconcentrat este organizat sau are sediul ori prefectului municipiului Bucuresti, dupa caz, in termen de 15 de zile de la intervenirea acestora.

(3) Celelalte functii de conducere si functiile de executie din cadrul serviciilor publice deconcentrate sunt

supuse prevederilor Partii a VI-a din prezentul Cod.

Dupa cum se observa in art. 120 alin.(1), acest conducator de institutie deconcentrata are fie raport de serviciu (functionar public), fie contract de munca (personal contractual). Numirea lui este facuta de ministru de resort iar pentru cei din subordinea acestui director se aplica alin.(3), adica pentru subordonati semneaza directorul de serviciu deconcentrat. “, se arata intr-un comunicat.

sursa: stiripesurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img