joi, 25 aprilie, 2024

Guvernul s-a razgandit in privinta salariului minim. Anuntul autoritatilor

Distribuie:

Publicat:

Guvernul s-a razgandit in privinta salariului minim, dupa ce le-a promis bani mai multi angajatilor cu peste 15 ani vechime ori studii superioare.

Acum autoritatile anunta ca, de la 1 ianuarie, doar cei cu facultate vor avea un salariu minim de 2350 de lei brut. Ceilalti vor primi numai 2080 de lei brut.

Victor, un barbat trecut de 60 de ani, care vinde ziare in Bucuresti, primeste doar salariul minim pe economie, desi lucreaza de peste patru decenii.

Acum a aflat ca salariul sau nu va creste de la 1.900 de lei brut, cat are in prezent, la 2.350 de lei, de la 1 ianuarie, asa cum a anuntat Guvernul in toamna. Ci ca majorarea va fi mai mica – la 2.080 de lei brut. Asadar, barbatul va primi in mana cu 100 de lei mai mult, nu cu 150 de lei.

Vezi si: A plecat suparat ca a pierdut tot salariul la pacanele, dar s-a intors cu toporul

La fel ca Victor, 785.000 de romani primesc cel mai mic salariu din economie, desi au experienta de lucru de peste 15 ani.

Pentru ei si pentru alti 350.000 de romani cu studii superioare, fostul ministru al Muncii, Lia Olguta Vasilescu, anuntase in octombrie un salariu minim diferentiat de 2.350 de lei brut. Insa acum, Guvernul isi tine promisiunea doar pe jumatate – numai cei cu facultate vor avea salariul minim diferentiat.

“Pe salariul minim diferentiat singurul lucru pe care-l luam in calcul sunt studiile, nu ne vom referi la vechime”, a declarat Viorica Dancila.

Patronii au criticat masura salariului diferentiat.

Florin Jianu, presedintele Consiliului IMM: ”Salariul minim trebuie crescut de 1 ianuarie, trebuie sa existe un singur prag pentru salariul minim pe economie, suntem de acord sa creasca cu 100 de lei.″

Conform ministerului Muncii, de masura cresterii salariului minim pe economie vor beneficia in total aproape 2.380.000 de romani, platiti acum cu lefuri cuprinse intre 1900 de lei si 2.350 de lei brut.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img