sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Guvernul s-a razgandit. Pensiile speciale, cumulate cu cele publice

Distribuie:

Publicat:

Guvernul a decis sa nu se atinga de pensiile speciale incasate de parlamentari si alte categorii privilegiate.

Surprinzator este ca acelasi Guvern, la jumatatea lui decembrie, luase hotararea sa nu mai permita ca un cetatean sa ia doua pensii: si publica, si speciala. Opozitia critica decizia de a mentine aceste privilegii si cere anularea lor.

Pe 28 decembrie, in ultima sedinta de guvern din 2017, Cabinetul Mihai Tudose a dat o ordonanta de urgenta care spune ca pensiile speciale pot fi incasate alaturi de cele publice. Iar asta dupa ce, acelasi guvern, cu doar doua saptamani inainte, hotarase fix invers, adica eliminarea posibilitatii acestui cumul.

Inainte sa se razgandeasca, executivul sustinea, avand in vedere ca ″pensia din sistemul public se acorda pentru a acoperi batranetea si boala, nu se justifica posibilitatea de a incasa o pensie din sistemul public si o pensie de serviciu, situatie in care riscul ar fi acoperit de doua ori″.

Vizati de masura sunt fosti parlamentari, magistrati, grefieri, aviatori si diplomati. In total, aproximativ 9.000 de pensionari ″speciali″⁣. Opozitia sustine ca Guvernul a cedat presiunii din Coalitie.

″E posibil ca presiunea aceasta sa fi venit din partea unuia dintre cele doua grupuri parlamentare aflate la putere: ALDE sau PSD.″, explica deputatul USR Claudiu Nasui.

De exemplu, un fost deputat care, inainte sa fie in Parlament, a lucrat ca profesor, va putea sa incaseze, ca si pana acum, doua pensii, atat pe cea ″speciala″⁣, de fost parlamentar, cat si pe cea de la stat, primita in urma activitatii in invatamant.

″PSD-ul joaca alba neagra cu cumulul pensiei speciale pentru un anumit grup de persoane, clar cu dedicatie. Haideti sa ne uitam la sistemul public de pensii din Romania care are probleme grave si sa reusim sa tratam acesta problema, punand si pensiile speciale.″, sustine Mara Calista, deputat PNL.

Pentru un pensionar care are un mandat complet de deputat sau senator, pensia speciala care se cumuleaza celei pentru limita varsta este de 3.600 de lei net. Iar cel care a petrecut opt ani in Parlament, adica doua mandate complete, va castiga 7.300 de lei net, lunar.

Veteranii Legislativului, cu trei sau mai multe mandate, vor avea o pensie speciala de 11 mii de lei net, pe luna. Pentru plata lor, Guvernul a fost obligat sa creasca bugetul Camerei Deputatilor si Senatului pentru 2018 cu peste 30% fata de anul precedent.

″Tot sistemul acesta este injust, este un sistem cu doua viteze in care toti contribuim dupa aceleasi reguli, insa nu beneficiem cu totii dupa aceleasi reguli’’, explica Claudiu Nasui.

USR a depus la Parlament un proiect de lege prin care vrea anularea tuturor pensiilor speciale, insa PSD si ALDE nu se grabesc sa-l discute. Intre timp, pensionarii din Parlament incaseaza lunar sume la care pensionarii obisnuiti nici nu indraznesc sa viseze.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img