joi, 28 martie, 2024

Guvernul scoțian identifică un animal infectat cu virusul bolii vacii nebune

Distribuie:

Publicat:

Guvernul scoțian a anunţat joi că un caz de encefalopatie spongiformă bovină (BSE) sau boala vacii nebune a fost descoperit într-o fermă din Aberdeenshire, acesta fiind primul caz identificat în Marea Britanie din 2015, relatează Reuters.

În jurul fermei a fost instalată o zonă de carantină, în timp ce inspectorii încearcă să identifice originea bolii.

"Am activat planul de răspuns al guvernului scoțian pentru a proteja valoroasa noastră industrie zootehnică, inclusiv stabilirea unei interdicții de deplasare preventivă la fermă", a transmis Fergus Ewing, ministrul agriculturii din Scoția, într-un comunicat.

Animalul infectat nu a intrat în lanțul alimentar, iar organismul pentru siguranța alimentară din Scoția a anunţat că nu există niciun risc pentru sănătatea umană ca urmare a acestui caz izolat.

ESB a fost detectată pentru prima dată în Marea Britanie la sfârșitul anilor 1980, răspândindu-se de acolo în alte părți ale Europei.

Datele Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE) arată că cele mai recente două cazuri din Marea Britanie au fost depistata în 2015.

"Epidemia de encefalopatie spongiformă bovină din Marea Britanie este în mare parte finalizată, dar există încă un caz ciudat detectat", a spus Matthew Baylis, şef al catedrei de Epidemiologie Veterinară de la Universitatea din Liverpool.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img