miercuri, 17 aprilie, 2024

Guvernul SUA face recomandari in materie de nutritie

Distribuie:

Publicat:

Guvernul american a transmis populatiei mai multe recomandari in materie de nutritie, pentru perioada 2015 – 2020, bazate pe recentele descoperiri si concluzii ale studiilor stiintifice. Nu toti specialistii in nutritie sunt insa de acord cu recomandarile facute.

Desi multe dintre recomandari nu mira pe nimeni, fiind vorba despre reguli de alimentatie cunoscute, pentru o viata sanatoasa – cum ar fi consumul unei varietati mari de fructe si legume, cereale, din care cel putin jumatate ar trebui sa fie integrale, proteine(din carne, fructe de mare si nuci) si uleiuri – multi sunt nemultumiti de faptul ca este recomandata sicarnea rosie si chiar cea procesata, informeaza ziare.com, care citeaza Time.

Mai mult, nu exista o cantitate limita pana la care aceste produse pot fi consumate. Asta, in conditiile in care in urma cu cateva luni Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat public ca boala secolului, cancerul, poate aparea pe fondul consumului de carne procesata si rosie.

Alte studii au legat consumul carnii rosii si procesate de boli de inima si alte probleme desanatate. Americanii mai sunt sfatuiti sa consume cu moderatie grasimile saturate si trans, sa aiba grija la zaharul adaugat si la sare. Legat de acestea, li se recomanda ca numai 10% din caloriile zilnice sa provina din zaharul adaugat si 10% din grasimi saturate. In ceea ce priveste sarea, nu ar trebui depasite 2.300 de miligrame pe zi.

In setul de recomandari se specifica si consumul de lactate fara grasimi sau cu un nivel foarte scazut, fapt cu care nu toti nutritionistii sunt de acord, considerand ca acest sfat este invechit. Consumul de alcool ar trebui sa fie moderat, se mai specifica in recomandari, femeile putand bea un pahar de alcool pe zi, iar barbatii, doua.

O noutate este absenta unei limite superioare de colesterol provenit din alimente ca oua sau produse animale – asa cum se intampla pana acum. O intreaga dezbatere a pornit de la recomandarile legate de grasime. Expertii care au lucrat la redactarea acestui ghid sustin ca nu se incurajeaza o dieta saraca in grasimi, per total, ci doar una saraca in grasimi saturate, recomandandu-se inlocuirea acestora cu unele nesaturate.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img