vineri, 29 martie, 2024

Guvernul Ungariei vrea mentinerea nivelului actual al finantarii UE pentru fermierii maghiari

Distribuie:

Publicat:

Guvernul Ungariei face tot posibilul pentru menţinerea actualului nivel al finanţării UE pentru fermierii maghiari, a afirmat luni ministrul ungar al Agriculturii, Istvan Nagy, după întâlnirea cu omologii săi din Europa Centrală şi de Est (CEE), transmite MTI.

Miniştrii din România, Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania şi Polonia au semnat o declaraţie comună la Varşovia, cerând pentru perioada 2021 – 2027 menţinerea bugetului Politicii Agricole Comune (PAC) la actualul nivel.

Actuala propunere privind bugetul PAC "va trebui majorată chiar şi fără sporirea măsurilor pe care trebuie să le adopte fermierii în privinţa protejării climei şi a mediului. Nu putem cere mai mult de la fermieri, cu o finanţare care stagnează şi chiar cu reducerea finanţării", a declarat Nagy.

Acesta a adăugat că omologii săi din România, Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania şi Polonia au fost de acord că agricultura trebuie să contribuie la îndeplinirea obiectivelor climatice ale UE, "dar trebuie găsit un echilibru între angajamentele luate de sectorul agricol şi alte sectoare".

Obiectivele UE trebuie realizate "nu prin secătuirea fermierilor maghiari, ci determinând corporaţiile care poluează masiv să plătească preţul pentru schimbările climatice", a afirmat ministrul ungar al Agriculturii. Acesta a explicat că schimbările climatice nu ar trebui să ducă în UE "la un sector agricol mai puţin competitiv sau la mai multă birocraţie pentru fermieri. Chiar mai important, nu ar trebui să ducă la preţuri mai ridicate pentru alimente".

Bugetul alocat Politicii Agricole Comune reprezintă cea mai importantă parte a bugetului Uniunii Europene. Odată cu Brexitul, bugetul alocat PAC va scădea în mod automat, însă unele state membre vor să se aloce sume mai mari pentru a finanţa alte priorităţi, în timp ce pentru Franţa şi alte ţări prioritatea este menţinerea PAC.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img