marți, 19 martie, 2024

Habar nu avea ca o sa intample asta! O ieseanca a gasit o hartie veche de 50 de ani care i-a schimbat complet viata

Distribuie:

Publicat:

O familie din Iasi poate fi catalogata drept un exemplu de mandrie si corectitudine pentru fermierii din toata tara • Cu multa munca, au pus pe picioare o mica afacere care le aduce multe satisfactii • Produsele lor sunt unice, fiind preparate cu ingrediente suta la suta naturale

"Munca innobileaza omul". Aceasta fraza este motto-ul dupa care se ghideaza familia Dascalu din Motca. Dupa multi ani in care au muncit zi de zi, cu multa daruire si pasiune, au reusit sa amenajeze o gospodarie in adevaratul sens al cuvantului, in curtea lor. Aici sunt bine crescute, in sistem ecologic, vaci, pasari si tot ceea ce au vrut sa aiba Mihaela Dascalu si familia ei in curte. Dragostea pentru viata la tara le-a fost insuflata de bunicii si strabunicii materni.

"Eu am crescut cu mancarea facuta de bunica, dupa retete vechi si de asta am ales sa traiesc la tara cu familia. Avem grija de vacute si de celelalte animale cu mare drag si ele ne ofera tot ceea ce avem nevoie pentru a trai linistiti. Avem vreo 20 de vacute, 30 de pasari, oi si multe alte oratanii", a spus Mihaela Dascalu, administratorul fermei din Motca.

Dupa ce au reusit sa amenajeze mica ferma, o alta idee a prins contur si s-a concretizat recent: atestarea produsului traditional "Poale-n brau de la Cabana". Ideea de a atesta produsul traditional de la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a venit dupa ce si-au dat seama ca au toate conditiile necesare pentru a pregati placinte ca pe vremea bunicilor.

Dupa ce au vazut ca toti cei care mancau placintele facute in cuptorul din curtea casei le recomandau sa isi deschida un magazin unde sa le vanda, s-au informat cum pot obtine toate actele ca gustul placintelor moldovenesti sa fie cunoscut tututor iesenilor si nu numai.

"Am vrut sa aratam ca avem si noi produse traditionale, facute dupa retete vechi, autentice. Noi preparam placintele cu ingrediente naturale, cu lapte proaspat de la vacutele noastre, oua sanatoase de la gaini crescute ecologic. Reteta placintelor e veche si a ramas mostenire de la bunica mea. Am construit un cuptor din caramizi si aici coacem placintele", spune Mihaela Dascalu.  

Iasul are trei produse traditionale

Pe langa placintele poale-n brau, iesenii mai au doua produse atestate traditional: dulceata de nuci verzi si zacusca de vinete si gogosari. Pentru a obtine acest atestat traditional, viitorii producatori trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: retetatrebuie sa fie veche de peste 50 de ani, din arhivele bibliotecii din comuna de unde provine beneficiarul, sau sa fie o reteta veche, din familie, ingredientele folosite la preparea produselor trebuie sa fie din productie locala, specifice zonei, macar o etapa din productie sa fie executata manual, dar si cantitatea de produse sa fie una redusa semnificativ fata de cele produse industrial.

In anul 2014, s-a schimbat legea privind atestarea produselor traditionale. Regulile pentru a obtine atestatul sunt mai drastice si din acest motiv cele 24 de produse atestate ca fiind traditionale in Iasi, inainte de anul 2014, nu mai corespund conditiilor impuse de noua lege. Una dintre probleme era faptul ca erau produse realizate la nivel industrial. In noua legislatie a produselor traditionale se impune o cantitate maxima de productie de cateva sute de kilograme, pentru fiecare dintre produsele atestate ca fiind traditionale de MADR. Alte 3 produse traditionale din Iasi sunt in curs de atestare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img