marți, 19 martie, 2024

Hackeri cu legaturi cu serviciul rus de informatii FSB, inculpati in Statele Unite

Distribuie:

Publicat:

Doi ruşi acuzaţi de conducerea unui grup considerat vinovat de un val internaţional de atacuri informatice şi ca având legătură cu serviciile de informaţii ale Kremlinului au fost inculpaţi în Statele Unite, a anunţat joi Departamentul american al Justiţiei, relatează AFP, potrivit news.ro.

Potrivit rechizitoriului întocmit de Parchetul din Pittsburgh, Maxim Iakubeţ şi Igor Turaşev, conducătorii grupului infracţional cibernetic intitulat ”Evil Corp” ar fi infectat computere aparţinând unor bănci din zeci de ţări şi au furat peste 100 de milioane de dolari din 2011.

Maxim Iakubeţ ar fi colaborat, ”începând din 2017”, cu serviciile ruse de informaţii FSB, ”în proiecte pentru Guvernul rus”, a precizat Trezoreria americană, care le-a impus sancţiuni celor doi bărbaţi şi altor entităţi cu legături cu Evil Corp.

Acest ”ajutor direct” furnizat de către Iakubeţ Guvernului rus ilustrează ”înrolarea” de către Kremlin a unor ”hackeri în propriile sale activităţi de tip malware”, subliniază Trezoreria.

Grupul, cu baza la Moscova, este acuzat de faptul că a răspândit două programe de tip malware – ”Bugat” şi apoi ”Dridex” – în fişiere ataşate ale unor e-mailuri care infectau computerele victimelor cu scopul de a le fura datele de identificare şi coordonatele bancare.

Hackerii transferau apoi banii furaţi în conturi bancare care le aparţineau sau pe care le controlau.

Reţeaua ar fi făcut peste 300 de victime cunoscute – persoane sau organizaţii – în 43 de ţări, ţintind state membre NATO, îngtre care şi Regatul Unit, care a participat la anchetă, a anunţat un reprezentant al administraţiei americane.

În Pennsylvania, grupul a ţintit bănci, o administraţie şcolară locală şi o societate petrolieră.

Maxim Iakubeţ şi Igor Turaşev nu au fost arestaţi.

Departamentul de Stat american oferă o recompensă în valoare de cinci milioane de dolari în schimbul oricărei informaţii despre Iakubeţ care să conducă la arestarea acestuia.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img