marți, 16 aprilie, 2024

Hackeri suspectati de legaturi cu Rusia a atacat trei companii din Europa de Est

Distribuie:

Publicat:

Un grup de hackeri, suspectat că ar avea conexiuni cu serviciile de informații din Rusia, a folosit un tip nou și sofisticat de virus pentru a ataca trei companii de energie și transport din Ucraina și Polonia, a informat miercuri compania de antivirus ESET, relatează site-ul agenției Reuter preluat de mediafax

Raportul publicat de compania ESET, cu sediul la Bratislava, nu a atribuit atacurile cibernetice unei țări anume, însă a acuzat un grup care este deja suspectat de Marea Britanie că ar avea conexiuni cu serviciul militar de informații din Rusia.

Raportul face parte dintr-o serie de documente care provoacă îngrijorări în statele occidentale privind activitatea Serviciului rus de informaţii militare (GRU).

GRU este acuzat de Londra că ar conduce o campanie de atacuri cibernetice globale și suspectat pentru implicarea în atacul neurotoxic din Salisbury, ce l-a vizat pe fostul agent Serghei Skripal. Moscova neagă toate acuzațiile.

Investigatorii din cadrul companiei ESET au informat că grupul este responsabil pentru o serie de atacuri cibernetice înregistrate în sectorul energetic al Ucrainei. Hackerii, care inițial au folosit virusul BlackEenergy, sunt acuzați că au dezvoltat un nou malware cunoscut sub denumirea de GreyEnergy.

Kievul acuză Moscova pentru planificarea atacurilor cibernetice, în timp ce firma americană de securitate cibernetică FireEye a acuzat grupul de hackeri Sandworm. Agenția britanică pentru spionaj Centrul Guvernamental de Comunicații (GCHQ) a declarat luna aceasta că atât hackerii care folosesc virusul BackEnergy, cât și grupul Sandworm, sunt nume asociate cu GRU.

Purtătorul de cuvânt al Kremilinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu există dovezi care să susțină acuzațiile aduse Serviciului rus de informaţii militare și că Rusia nu utilizează atacuri cibernetice împotriva altor țări.

"Acestea sunt doar mai multe acuzații. Am obosit să le negăm, pentru că nimeni nu ne ascultă", a declara Peskov.

Robert Lipovsky, un cercetător din cadrul companiei ESET, a declarat pentru Reuters că aceasta ar putea fi doar etapa de "spionaj și reconstituire, ceea ce ar putea duce la sabotaj cibernetic".

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img