joi, 25 aprilie, 2024

Hajdinjak (E.ON Romania): Pretul gazului romanesc depinde de Gazprom dupa liberalizare, iar trendul este de crestere

Distribuie:

Publicat:

Pretul gazelor rusesti a devenit singura referinta pentru gazele produse in Romania, dupa liberalizare, din cauza competitiei reduse de pe piata, iar trendul este de crestere a pretului, a declarat, pentru AGERPRES, Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON Romania.

 El a precizat ca, dupa liberalizarea pretului gazelor de productie interna, la 1 aprilie 2017, piata a evoluat asa cum era de asteptat, adica producatorii au profitat si au crescut preturile."Pretul evolueaza asa cum era de asteptat, asa cum am spus inca din noiembrie-decembrie, adica preturile cresc, ceea ce este un comportament normal al pietei, ca urmare a liberalizarii. Acum suntem aproape de 80 de lei pe MWh, cu 30% mai mult decat pretul de la 1 aprilie, dar acesta este, in opinia mea, pretul corect. Preturile sunt libere, iar producatorii bineinteles ca vand la pretul pe care il pot obtine din piata", a precizat seful E.ON Romania.

El a mai spus ca ANRE ar trebui sa recunoasca aceste costuri suplimentare ale furnizorilor, dar nu la primavara, asa cum a anuntat, ci la finele acestui an si, totodata, a subliniat ca este obligatoriu sa fie definit consumatorul vulnerabil.

"Scumpirea ar trebui sa fie putin mai mare de 6% (cum a anuntat ANRE — n.r.), avand in vedere ultimele evolutii din piata. Toate companiile de furnizare au probleme din aceasta cauza, in special companiile mici, care acum se lupta sa supravietuiasca si nu m-ar mira ca, in curand, unii sa iasa din piata", a aratat Hajdinjak.

El a explicat modul in care se formeaza preturile acum, dupa liberalizare: "Bariera pentru pretul gazelor de productie interna este pretul gazelor din import, pentru ca sunt singurele surse de aprovizionare aflate in competitie. Exista o problema legata de faptul ca nu exista o competitie prea mare pe piata. Sunt doi producatori interni, plus altii mult mai mici, apoi avem importul in principal din Rusia, deci singurul pret de referinta este cel de import. Daca producatorii interni cresc pretul, mergem si cumparam mai mult gaz din Rusia. Asta am facut si anul trecut, cand pretul de import era sub cel din piata interna", a sustinut Hajdinjak.

Potrivit acestuia, pretul gazelor rusesti pentru la iarna este de 90-95 de lei pe MWh.

"Tendinta este de crestere, pentru ca, pentru Romania, pretul gazelor este legat in continuare de cotatiile petroliere, iar titeiul s-a scumpit in ultima vreme, deci potentialul este de crestere, dar tot este mai mic decat ultimele licitatii pe care le-am vazut pentru gazele inmagazinate, care au fost la 105-108 lei, deci gazul rusesc este mai ieftin decat cel romanesc din depozite", a adaugat el.

Acestea sunt preturile de pe Bursa Romana de Marfuri, singura platforma unde se fac momentan tranzactii de gaze. Hajdinjak a mai spus ca pentru el nu conteaza unde se fac aceste tranzactii, BRM, OPCOM sau ambele, atata vreme cat exista o piata functionala si exista gaz disponibil.

Intrebat daca, in opinia sa, exista semnale ca producatorii de gaze au manipulat piata in vreun fel, el a raspuns ca nu: "Nu vad nicio manipulare, pentru mine acesta este un comportament normal al pietei si era de asteptat sa fie asa".

VEZI CONTINUAREA PE AGERPRES.RO

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img