vineri, 29 martie, 2024

HALUCINANT. Dezinfectantii din spitale, DILUATI si de zece ori

Distribuie:

Publicat:

Jurnalistii de la gsp au dus la laborator probe din dezinfectantul folosit in 2.000 de sali de operatie din Romania, rezultatele indicand faptul ca substanta activa este diluata de zece ori. Suprasept este un biocid folosit de firma care dezinfecteaza 2.000 de sali de operatie din Romania, din peste 350 de spitale. Produsul a fost gasit “etichetat necorespunzator” in Raportul DSP pe 2014, dar statul nu a luat nici o masura, in schimb a platit acestei firme in ultimii ani in jur de 30 milioane de euro pentru o substanta neconforma.

In urma articolelor despre Colectiv, jurnalistii de la gsp au primit doua retete din interiorul fabricii Hexi Pharma, care arata ca mai multe produse, printre care si Suprasept, sunt diluate. Ziaristii au cumparat in decembrie 2015 un bidon sigilat de un litru de Suprasept din lotul cu nr: 172 din 08.2015, cu data de expirare august 2018. Au platit un test la laboratorul institutului de stat ICECHIM, al carui rezultat a sosit ieri, confirmind documentele sursei din fabrica.

Ambele substante active din Suprasept sint diluate fata de eticheta, prima de zece ori, iar a doua cu 30%. Testul a costat 800 de lei, iar spitalele i-au dat lui Hexi Pharma, in ultimii noua ani, contracte 30 de milioane de euro, fara ca autoritatile sa-i controleze vreodata in laborator substantele. Nici patronul firmei, nici directorul general si nici Ministrul sanatatii n-au dorit sa comenteze situatia.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img