vineri, 19 aprilie, 2024

Hepatita cauzata de medicamente

Distribuie:

Publicat:

Incidenta hepatitei induse de consumul de medicamente este greu de stabilit, deoarece efectul hepatotoxic poate fi descoperit dupa luni sau ani de utilizare. Desi ficatul are o mare capacitate de regenerare, consumul constant din unele medicamente poate determina leziuni serioase, care pot fi uneori ireversibile.

S-a constatat ca la adultii de peste 50 de ani cu afectiuni hepatice, cauza o reprezinta consumul de medicamente, in aproximativ 40% din cazuri. Pe masura ce o persoana imbatraneste, scade capacitatea ficatului de a metaboliza medicamentele, deci acestea vor ramane mai mult timp in organism, ceea ce creste riscul de aparitie a efectelor toxice. Dintre medicamentele cel mai frecvent incriminate in aparitia hepatitelor medicamentoase sunt analgezicele, care se elibereaza fara reteta: Aspirina, Ibuprofen, Naproxen, Paracetamol. Aceste medicamente pot determina leziuni hepatice, in special daca sunt administrate frecvent sau daca sunt administrate concomitent cu alcoolul.

 Dintre medicamentele care se elibereaza cu prescriptie medicala, frecvent incriminate in aparitia hepatotoxicitatii sunt Izoniazida, Acidul valproic, statinele, Ketoconazolul. Prezenta concomitenta a unei hepatite virale sau a unei afectiuni hepatice severe (cum ar fi ciroza sau steatoza hepatica), consumul de alcool in cantitati crescute (mai mult de doua pahare de vin pe zi), existenta unor defecte genetice la nivelul enzimelor hepatice care metabolizeaza medicamentele pot face ca pacientul sa fie mult mai sensibil la aparitia unei hepatite induse de administrarea de medicamente. Astfel, o persoana care are hepatita virala poate dezvolta manifestari de hepatotoxicitate chiar si la doze normale de Paracetamol.

Diagnosticul de hepatita indusa de administrarea de medicamente este dificil, deoarece majoritatea pacientilor nu prezinta simptome, desi pot prezenta valori crescute ale transaminazelor. Chiar si atunci cand devin simptomatici, diagnosticul este dificil de pus, deoarece lipsesc elementele de specificitate. in cazul unei hepatite induse de consumul de medicamente, este important de stabilit, in primul rand, intervalul de timp intre inceperea tratamentului si aparitia afectarii hepatice. Uneori, acest interval poate fi de cateva zile, alteori, de cateva luni sau ani. La persoanele de peste 50 de ani, riscul de aparitie a hepatitei medicamentoase este mai mare datorita consumului cronic de medicamente pentru diferite afectiuni.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img