vineri, 29 martie, 2024

Hormoni responsabili de cresterea in greutate la femei

Distribuie:

Publicat:

Pierderea in greutate nu este doar despre mancarea sanatoasa. Poate fi si din cauza hormonilor care isi pierd controlul. 

1. Tiroida. Glanda tiroida care este prezenta la nivelul gatului, produce 3 hormoni-T3, T4 si calcitonina. Acesti hormoni regleaza metabolismul, somnul, bataile inimii. Uneori, glanda tiroida produce hormoni care conduc la hipotiroidie. Hipotiroidia este de cele mai multe ori asociata cu pierderea in greutate, depresia, constipatia, oboseala si cresterea colesterolului. De fapt, hipotiroidia se manifesta prin retinerea apei in corp iar acest lucru duce la aparitia kilogramelor nedorite. Cum poti trata dezechilibrul tiroidei?
– consumul de sare iodata
– mancarea sanatoasa, in special mancare gatita in casa, peste, suplimente de vitamina D si surse de zinc
– ia medicamente daca doctorul iti va prescrie asta.

2. Insulina. Insulina este un hormon secretat de pancreas, care ajuta la transportul glucozei in celule. Aceasta ajuta la mentinerea nivelului normal al glucozei din sange. Pe masura ce consumi alimente procesate, alcool, bauturi indulcite artificial si mancare nesanatoasa poti avea o rezistenta la insulina. In acest caz, celulele musculare nu mai sunt capabile sa recunoasca glucoza necesara insulinei si glucoza ramane in fluxul sanguin cauzand o crestere a nivelului de zahar din corp. Toate acestea, duc intr-un final la cresterea in greutate si aparitia diabetului de tip 2. Cum poti trata rezistenta la insulina? 
– incepe prin a face sport 4 ore pe saptamana
– consuma mancare care este slaba in calorii (2 000-2 200 calorii) dar bogata in nutrienti
– consuma peste gras, nuci, ulei de masline, tot ceea ce implica Omega 3
– consuma 3-4 litri de apa pe zi.

3. Leptina. In conditiile normale, leptina iti da semne atunci cand trebuie sa te opresti din mancat. Dar din cauza consumului exagerat de alimente bogate in zahar si a mancarii procesate, tot surplusul de fructoza este transformat in grasime care se depoziteaza pe ficat, stomac si pe alte parti ale corpului. Acum, celulele grase secreta leptina.Cu cat consumi mai multe alimente continatoare de fructoza, cu atat se acumuleaza grasimea si este eliberata din ce in ce mai multa leptina. Astfel, corpul sufera un dezechilibru, iar creierul nu mai raspunde la semnale si nu te poti opri din mancat. Toate acestea conduc la cresterea in greutate. Cum poti mentine scazut nivelul leptinei?
– mananca la fiecare 2 ore
– mentine corpul hidratat pentru ca deshidratarea poate provoca senzatia de foame.

4. Grelina. Cunoscuta sub denumirea de hormonul infometat, grelina ajuta la stimularea apetitului si creste depozitarea grasimilor. Este secretata in special de stomac. De fapt, nivelul grelinei creste atunci cand oamenii tin diete stricte sau in timpul postului. Cum ne mentinem grelina la un nivel scazut?
– respecta cele sase mese pe zi (trei mese principale si doua gustari)
– mananca fructe proaspete, legume, surse de proteine,fibre.
– bea o jumatate de cana de apa la 20 de minute dupa ce ai terminat de mancat.

5. Estrogen. Atat cresterea cat si scaderea nivelului de estrogen duc la cresterea in greutate. Nivelul crescut al estrogenului in corp cauzeaza supraproductia acestui hormon al celulelor ovariene. In zilele noastre carnea pe care o consumam contine multi hormoni, steroizi si antibiotice care se comporta precum estrogenul, odata ce ajung in corp. Acestea duc la o rezistenta la insulina si glucoza din sange creste. Daca organismul nu are destul de mult estrogen, acesta incepe sa se orienteze spre alte celule care produc acest hormon. Cand nivelul estrogenului scade, corpul incepe sa caute alte surse de energie care sa refaca nivelul de glucoza. Cum se mentine nivelul estrogenului?
–  Evita consumul de alcool
– Miscarea regulata. Yoga alunga nivelul de stres mai ales daca esti la menopauza.
– Consuma multe cereale, fructe si legume proaspete.

6. Cortizolul. Cortizolul este un hormon produs de glandele de adrenalina. Este eliberat atunci cand esti stresata, anxioasa, nervoasa sau suparata. Cortizolul ajuta la mobilizarea energiei de a transporta grasime de la depozitele de grasime la celulele infometate sau catre muschii care lucreaza. In mod normal, cortsolul ajuta la mentinerea sanatatii psihice. Modalitati pentru reducerea cortizolului
– rezerva o zi in care sa iesi din rutina si sa faci ceva ce nu ai mai facut inainte
– inceteaza sa te mai ingrijoreze parerea oamenilor din jur
– practica yoca sau exercitii de meditatie care sa reduca stresul.

7. Testosteronul. Acest hormon ajuta la arderea grasimilor, intareste oasele si musulatura. La femei, testosteronul este produs in ovare. Varsta si stresul pot reduce cantitatea acestui hormon din corp, iar acest lucru duce la acumularea de grasime. Cum putem mentine nivelul testosteronului?
– include in dieta ta zilnica mancare bogata in fibre: prune, seminte de dovleac, etc.
– ia suplimente de vitamina C si magneziu pentru prevenirea constipatiei
– ia suplimente de zinc si proteine pentru a mentine nivelul testosteronului

8. Progesteronul. Progesteronul trebuie sa se afle in balanta cu estrogenul pentru a ajuta la o buna functionare a corpului. Nivelul progesteronului poate duce la menopauza, stres, utilizarea pilulelor contraceptive care in final rezulta o crestere in greutate a corpului. Cum putem mentine nivelul progesteronului?
-evita consumul de alimente procesate
-exercitii regulate
-evita stresul

9. Melatonina. Melatonima este secretata de glanda pineala care ajuta la mentinerea ritmului circadian in timpul somnului. Asadar, daca dormi intr-o camera intunecata, nivelul melatoninei din corp va creste, iar temeperatura corpului tau va scadea. Acest lucru duce la distrugerea ritmului circadian, iar lipsa unui somn odihnitor provoaca stres care in cele din urma duce la cresterea in greutate.
– dormi intr-o camera intunecata 7-8 ore pe noapte
– nu manca seara tarziu
– inchide toate gadget-urile inainte sa mergi la culcare
– consuma gojii, nucsoara, coriandru si seminte de floarea soarelui

10. Glucocorticoizi. Acest hormon ajuta la reducerea inflamatiilor. De asemenea, reguleaza cantitatea de zahar grasimi si proteine din corp, dar reduce glucoza sau cantitatea de zahar utilizata ca sursa de energie. Nivelul de zahar din sange genereaza rezistenta insulinei in corp. Insulina, la randul ei duce la aparitia obezitatii si a diabetului. Cum poti reduce nivelul glucocorticoizilor din corp?
– bea 3-4 litri de apa pe zi
– vorbeste cu un medic daca suferi de depresie sau anxietate
– nu urma diete inutile care ar putea creste inflamatiile la nivelul corpului. sursa: elle.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img