joi, 28 martie, 2024

Hram la Manastirea Bujoreni din judetul Vaslui

Distribuie:

Publicat:

Pe data de 17 aprilie 2015, de sarbatoarea Izvorul Tamaduirii, Manastirea Bujoreni din cadrul Episcopiei Husilor si-a serbat hramul, ocazie cu care numerosii credinciosi au avut bucuria duhovniceasca de a participa la slujba Sfintei Liturghii, oficiata de PS Corneliu.

Peste 2000 de crestini din judetele Moldovei si nu numai au participat la sarbatoarea Izvorului Tamaduirii la Manastirea Bujoreni, una dintre cele mai frumoase asezari monahale din judetul Vaslui. Programul liturgic al sarbatoririi hramului a inceput joi seara cu slujba Utreniei cu Canonul Pastelui, urmata de Slujba Aghezmei si Sfantul Maslu, cu 15-20 de preoti. Sfanta Liturghie din ziua hramului a fost savarsita de Preasfintitul Parinte Corneliu, Episcopul Husilor, inconjurat de un numeros sobor de preoti, printre care protosinghelul Euharist Micu, staretul Manastirii Bujoreni, protosinghelul Zaharia Curteanul, staretul Manastirii Alexandru Vlahuta, si protosinghelul Dominte David, staretul Schitului Botos. Raspunsurile la strana au fost date de Corul „Dignus est“ al preotilor din Episcopia Husilor.

In cuvantul de invatatura adresat credinciosilor, PS Corneliu a tinut sa precizeze ca „Saptamana aceasta, din noaptea Invierii pana in Duminica Tomei, se numeste Saptamana Luminata, saptamana plina de har, pentru ca in vechime, in Biserica primelor veacuri, in aceasta saptamana, incepand din noaptea de Pasti, se boteza multime mare de catehumeni, cei care erau pregatiti pentru a primi Taina Botezului si a deveni crestini. (…) In aceasta zi, in Vinerea Luminata, praznuim, ne bucuram si retraim o minune a Izvorului Maicii Domnului, care s-a petrecut in Constantinopol, in secolul al V-lea, pe locul unde a avut loc acea minune ridicandu-se o biserica pentru ca izvorul vindecator exista si astazi, la fel si biserica, in ciuda persecutiilor si a temutelor urgii (din partea turcilor musulmani) abatute asupra crestinilor. Si aceasta manastire (n.r.: Manastirea Bujoreni) are traditia, incepand cu veacul al XVII-lea, a hramului Izvorului Tamaduirii“.

Anul acesta, crestinii prezenti la hram si monahii s-au bucurat si de faptul ca ierodiaconul Manastirii Bujoreni, Evdochim Malos Dumitru, a fost hirotonit ieromonah, iar calugarul Pamvo Antohi Florin Vasile a fost hirotonit ierodiacon de PS Parinte Episcop Corneliu.

La finalul slujbei PS Corneliu a vizitat biserica in lucru din incinta Manastirii Bujoreni, biserica ce va avea hramul Acoperamantul Maicii Domnului si a carei pictura se apropie de sfarsit.

Manastirea Bujoreni a fost prima oara atestata documentar in anul 1602 prin documentul semnat de proegumenul Silvan prin care mosia cneaghinei Anghelina a fost vanduta manastirii. Prima biserica, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, a fost construita din lemn, iar la 1840 a fost reconstruita din caramida cu planul de constructie in forma treflata. In cadrul manastirii a existat un paraclis cu hramul Izvorul Tamaduirii pe care comunistii l-au ars intr-un incendiu provocat. In amintirea acestei bisericute s-a construit un aghiazmatar de vara pentru sfintele slujbe de sarbatori. In prezent, aici se nevoiesc 40 de vietuitori, locasul fiind cea mai mare manastire de calugari si una dintre cele mai frumoase asezari monahale din Episcopia Husilor.espiscopiahusilor.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img