vineri, 29 martie, 2024

I-a prins cu mata-n sac! Un tanar antreprenor din Iasi a descoperit cum este furat de E.ON in facturile la energie

Distribuie:

Publicat:

Un iesean care detine un spatiu comercial la marginea Iasului povesteste cum i-a descoperit pe angajatii E.ON umfland facturile la energia electrica • Dupa o lunga perioada in care a platit mai mult decat consumase, tanarul antreprenor a demonstrat ca citirile de pe contoare se fac din burta de catre reprezentantii furnizorului • Daca, initial, angjatii E.ON au refuzat orice forma de comunicare, dupa ce au fost amenintati cu o plangere in instanta, acestia au gasit imediat solutii pentru remedierea problemei

Un tanar antreprenor din Iasi reclama faptul ca a fost inselat in repetate randuri de angajatii E.ON atunci cand a venit vorba despre plata consumului de energie electrica. Acesta detine un spatiu de depozitare la marginea Iasului si sustine ca timp de mai multe luni a platit facturi mai mari decat ar fi trebuit, pentru un consum de energie care nu a existat. Ieseanul povesteste ca, la fiecare citire de consum facuta de reprezentantii E.ON la locatia depozitului, acestia treceau un consum eronat fata de cel real, iar astfel era nevoit sa plateasca facturi mai mari pentru un consumde energie pe care nu l-a realizat.

"Doamna care venea si citea contorul de energie electrica trecea mereu consum pe plus si am descoperit asta abia dupa ce am verificat. Multe luni am platit facturi cu 60-70 lei mai mult fata decat trebuia. Spre exemplu, daca la mine pe contor imi scria un consum de 1.300, doamna de la E.ON trecea la ei 1.480. Cand le-am atras atentia, nu m-au bagat in seama. In hala respectiva exista un singur neon care consuma energie electrica si am pus in functiune un panou despre care stiu exact ce consum are, iar in felul acesta sa vad diferenta dintre consumul real si cel facturat de E.ON. Am urmarit panoul si am vazut ca E.ON a bagat cu 17 kw mai mult la consum", spune ieseanul Ionut Perju.

Colaborare din partea E.ON abia dupa ce s-a demonstrat frauda

Dupa ce a realizat ca este inselat la consumul de energie, tanarul din Iasi a facut mai multe sesizari catre E.ON, iar dupa ce le-a explicat acestora situatia descoperita, reprezentantii furnizorului de energie au inceput sa colaboreze si sa comunice.

"Cand le-am spus celor de la E.ON ca am doar un singur consumator – adica un neon, si am facut verificare cu panoul respectiv, ei au inceput sa vorbeasca. Dupa ce le-am spus ca ii dau in judecata, domnul Adrian de la E.ON a dat-o in balbaiala, apoi au spus ca trimit pe cineva sa verifice contorul si ca voi merge pe minus cu facturile pana se recupereaza banii. Daca nu ma prindeam de treaba aceasta, ma faceau in continuare si plateam in continuare mai mult decat ar fi trebuit. Voi face plangere inpotriva acestor angajati E.ON si voi face reclamatie la sediul lor central si la Protectia Consumatorilor pentru ca astfel de fapte trebuie cunoscute de toata lumea", a mai spus ieseanul Ionut Perju.

Amenzi uriase pentru cei care monteaza contoarele

Iesenii au reclamat ani de zile plata unor facturi inexplicabil de mari la energie, cu consumuri irationale care pur si simplu i-au saracit luna de luna. Cu toate ca s-au facut sesizari la Oficiile pentru Protectia Consumatorilor si la numeroase institutii abilitate si s-a solicitat verificarea contoarelor electrice care au realizat masuratori eronate, nicio autoritate nu s-a implicat cu adevarat in aceste probleme evidente.

Abia acum, dupa o investigatie de amploare care a durat aproape trei ani de zile, Consiliul Concurentei s-a vazut cu dovezile in fata si a sanctionat cu amenzi in valoare de 15,8 milioane de euro sase firme care au facut intelegeri anticoncurentiale pe piata contoarelor electrice si a echipamentelor conexe.

Este vorba despre firmele Landis + Gyr – amenda de 27,42 milioane lei; Energobit – amenda de 13,11 milioane lei; Elster Rometrics – amenda de 11,21 milioane lei; Electrica – amenda de 10,8 milioane lei; Electromagnetica – amenda de 10,02 milioane lei; Ecro SRL – amenda de 526.201 lei (113.709 euro).

"Consiliul Concurentei a constatat ca AEM SA, Energobit SA, Elster Rometrics SRL, Landis+Gyr AG si Ecro SRL au participat la o întelegere pentru împartirea unor licitatii publice organizate de operatorii retelelor de distributie a energiei electrice, cum sunt E.ON, Enel, CEZ, Electrica. Companiile au stabilit modul în care urmau sa participe la licitatii astfel încât sa nu se suprapuna si fiecare dintre participanti sa câstige contracte de furnizare de echipamente cu eforturi minime… Efectele întelegerilor anticoncurentiale au condus la cresterea artificiala a preturilor de achizitie pentru respectivele echipamente, costurile suplimentare fiind translatate catre consumatorii finali care plateau facturi mai mari pentru energia electrica", au precizat oficialii Consiliului Concurentei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img