joi, 28 martie, 2024

I se mai spune tufa «producatoare de bani». O astfel de cultura iti poate aduce profit anual peste 20000 de euro la hectar

Distribuie:

Publicat:

La o altitudine de 1100 de metri, pe un platou alpin din judetul Brasov, se dezvolta de la an la an afacerea lui Mihai Ciubotaru. Este vorba despre o plantatie de afini de patru hectare, una dintre cele cateva ferme de acest gen din tara. Specialistii spun ca afinele pot aduce un venit la hectar situat intre 20.000 pana la 50.000 de euro anual.

Fermierul Mihai Ciubotaru ne-a dat ca punct de intalnire digul barajului Zetea, de langa Odorheiul Secuiesc: "O sa vedeti un salbatic netuns si nebarbierit, cu un masina visinie. Ala-s eu". Pana la ferma nu exista drum, asa ca masina de teren in care ne aflam a luat coasta pieptis, inaintand in zig-zag cu viteza de caruta.

Cand vad masina, cei cativa bastinasi care traiesc din tata-n fiu izolati pe platoul din varf de munte il saluta pe fermier exclamand: "E Misu cu afinele! Nebunu' de la Brasov!". L-au botezat asa pentru ca a ales sa faca "plantatie de afine in patria ursului, ca sa aiba ursii papica". Ce nu stiu localnicii e ca brasoveanul "cel nebun" este un profesionist in domeniul politicilor publice, care atunci cand nu planteaza si culege afine, scrie "strategii de dezvoltare a oraselor".

Inainte de plantatia de afine, cu ani in urma, a pus pe picioare ferma de bivoli de la Rupea, cea mai mare din Romania, apartinand unui grup de investitori britanici, dupa care, si-a zis: "E timpul sa am o jucarica numai a mea" si a investit impreuna cu fratele sau 40.000 euro in infiintarea unei plantatii de afini intinsa pe 4 hectare.

O ferma ca-n vestul salbatic

"Sediul" fermei lui Mihai Ciubotaru este o cabanuta din lemn, cu o singura camera, ale carei ferestre au obloane, cu o arhitectura in stilul caselor incropite acum 150 de ani de pionierii vestului salbatic in preerie. O palarie de paie sta atarnata in cuierul din pridvor.

Cand intram pe plantatia propriu zisa, Mihai Ciubotaru se descalta de slapi si paseste printre tufe descult, de parca ar calca pe un covor pretios: "Cand sunt in talpile goale simt o legatura mai puternica cu afinele mele si cu locul asta. E-o ciudatenie de-a mea". Plantatia de 4 hectare e imprejmuita cu un gard ca de tarc: "Gardul reuseste sa tina mistretii si ursii afara, insa caprioarele sar fara niciun fel de probleme, iar iepurii vin din toate partile si-mi mananca afinele. Insa ieri am vazut ca si-au facut niste vulpi cuib la mine in plantatie si sunt chiar bucuros, pentru ca ma scapa de iepuri".

Fiind o ferma "bio", productia de afine a lui Ciubotaru e mica, numai 3 tone anual, insa munca e pe masura: "Dau pe aici o data primavara ca sa cosesc iarba care-mi sufoca tufele de afin, iar de la mijlocul verii, cand incep sa mi se coaca afinele, ma mut aici timp de 2 luni, pana se termina culesul, pe 15 septembrie. Peste saptamana culesul il fac singur, iar in weekend-uri si in varful sezonului de cules, vin sa ma ajute copiii si sotia. Se culeg foarte usor. Ele cresc ciorchine si cand le atingi, cele care sunt coapte cad imediat in galeata".

In acest an fermierul estimeaza din productia de afine un venit de 27.000 de euro.

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img