marți, 19 martie, 2024

Iancu: Nu m-am gandit cand am promovat Legea energiei regenerabile că va atrage investiţii de 8 miliarde de euro

Distribuie:

Publicat:

Legea energiei regenerabile a atras investiţii din afara bugetului de stat de 8 miliarde de euro, dar modificarea acesteia a impactat rezultatele financiar – bancare ale investitorilor şi a generat neîncredere, a afirmat, joi, preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, într-o conferinţă de specialitate.

"Am fost printre promotorii la nivel European în statele membre a energiei regenerabile. Eu, personal, nu m-am gândit atunci când am promovat Legea (Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie – n.r.), că va fi Legea care va atrage 8 miliarde de euro în exclusivitate din afara bugetului de stat. Nu există o altă lege sau un alt proiect la nivel de ţară care să fi adus 8 miliarde de euro din afara bugetului. A şi produs efecte (…) anul trecut energia regenerabilă a produs aproape 10 terawaţi din 63 de terawaţi producţie de energie electrică a României, aproape în echivalenţă producţia de energie electrică produsă pe gaze naturale", a spus Iulian Iancu.

Potrivit acestuia, la o putere instalată de circa 3.000 de MW în sectorul de energie eoliană, acesta a produs 7 TW, iar sectorul de energie fotovoltaică a produs 1,7 TW.

"Unde suferim. Suferim în primul rând la capitolul stabilitate, în zona de reglementare, primară şi secundară. Avem de la data emiterii legii şi până astăzi 4 intervenţii la nivel de ordonanţă de urgenţă şi o hotărâte de guvern care a vizat direct schema şi impactat asupra rezultatelor financiar – bancare ale investitorilor. A generat, totodată, şi neîncredere exact în zona care este cea mai atractivă pentru investitori în România", a declarat Iulian Iancu.

Conform preşedintelui Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, nu vom putea continua în acest fel pentru că România şi-a asumat modificarea ţintei de energie produsă din surse regenerabile, de la 24%, la 35%, iar aceasta presupune atragerea de investiţii în domeniu.

"Din fericire, legea care poate să ofere această şansă a stabilităţii se află pe masa Comisiei. Care sunt vulnerabilităţile astăzi? Numărul mare de certificate verzi nevalorificat, preţul la care în continuare se comercializează energia din surse regenerabile, lipsa de susţinere pentru stocare, imperativul stocării pentru investitorul în regenerabil, vulnerabilitatea privind comportamentul şi relaţia între investitor, distribuitor, transportator şi autorităţi locale. De asemenea, dificultăţile reale în tranzacţionare în piaţa de energie ca urmare a modificării legislaţiei secundare şi a unui anumit tip de comportament în zona operării în piaţă. Toate aceste vulnerabilităţi au creat o zonă de risc maxim pentru investitorii mici, în special, care mai au ca şi grad de suportabilitate câteva luni sau maxim sfârşitul acestui an", a mai spus Iulian Iancu.

AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img