joi, 28 martie, 2024

Iarna a pus la grea incercare Primaria Vaslui – FOTO

Distribuie:

Publicat:

A fost suficient sa ninga de doua ori si drumurile s-au blocat. Si asa au ramas! Daca pentru cei mici zapada este motiv de bucurie, pentru soferi inseamna nervi intinsi la maximum: artere principale pline de mâzga si apa si strazi de cartier nedeszapezite. Nici pietonii nu sunt feriti de probleme: trotuarele sunt inghetate si pline de blocuri de zapada murdara.

De aproape o luna, circulatia pe strazile din localitatile vasluiene este un adevarat cosmar atât pentru soferi, cât si pentru pietoni. Culmea, desi vremea nu mai pune niciun fel de probleme, strazile si trotuarele din localitatile urbane continua sa fie ingropate in zapada.

In municipiul resedinta, nesimtirea autoritatilor a atins cote incredibile. In timp ce oamenii sunt si acum ingropati in nameti, cei in drept sa rezolve problema prefera sa stea la caldura prin birouri. Cu toate ca pe strazi si trotuare nu se poate circula decent, in acte suntem convinsi ca s-a deszapezit la greu. Am fost curiosi sa aflam câti bani a cheltuit pâna acum Primaria Vaslui pentru deszapezire, dar nimeni nu s-au sinchisit sa ne puna la dispozitie cifrele.

Zilele acestea, extrem de putinele utilaje de deszapezire care au actionat pe strazile din oras nu au facut decât sa mute niste zapada de pe strada spre trotuare. Asta in zonele centrale. Pe strazile Narciselor, Dimitrie Bolintineanu, Berzelor, 11 iunie, Vasile Alecsandri, Dobrogeanu Gherea, Vasile Lupu, Izvoarelor, Victor Babes, Muncii, Pacii, Feroviari, George Enescu, Delea, etc, etc. este inca imposibil de mers. Cetatenii se descurca asa cum pot.

”Este un cosmar! Nu stiu de ce platim taxe si impozite. Este o bataie de joc! De la un an la altul, este tot mai rau. Nu a putut intra masina de gunoi. Am stat cu mormanele de gunoi la poarta”, a spus Leonard Amanci.
Problema principala a fost ca lucratorii de la Goscom, societatea de gospodarie comunala aflata in directa subordine a Consiliului Local precum si a primarului Vasile Paval, a actionat la fel ca in anii trecuti, ridicând munti de zapada prin oras fara a-i ridica si transporta in afara orasului. De altfel, si iarna trecuta, si acum doi ani, ei au asteptat incalzirea vremii pentru a se topi zapada…

In anii trecuti, drumarii vasluieni incercau sa salveze aparentele curatând principalele artere si zona centrala a orasului. Acum insa, nu s-a mai intâmplat asa si, indiferent de zona, in Vaslui se circula prost. Nici macar zapada din Piata Civica a orasului nu a fost indepartata, iar oamenii circula printre mormane. Asa se intâmpla si in principalele intersectii, iar pe majoritatea strazilor secundare stratul de zapada este consistent. La fel si cel de gheata.

”In fiecare dimineata, imi duc copiii la Scoala 3. Este un trafic imposibil. Statul de gheata este de 20 de centimetri. Pe trotuare nu s-a deszapezit. Cadem, alunecam pe gheata, ne lovim. Am sunat la primarie sa reclam si mi-au spus ca asa este iarna”, ne-a spus Mariana Haba.

„Deszapezire pe dracu’! Nici macar azi, când a fost iarasi soare, nu s-au topit gheturile. Bataie de joc! Bataie de joc! Rusine primariei! Rusine! Doar Dumnezeu si sfântul soare vor deszapezi orasul”, a mentionat un vasluian.
”Am riscat si am iesit cu masina. Nu am apucat sa merg 300 de metri, ca am si facut accident. Din cauza ghetii. Acum scot bani din buzunar si ii multumesc domnului primar pentru grija pe care o are”, a declarat un tanar de pe strada Vasile Alecsandri.

”Sa circuli pe strazile si trotuarele orasului ramâne o misiune imposibila. Primarul doarme in sosoni, asteptând, probabil, la fel ca in anii trecuti, ca zapada sa fie topita de soare”, s-a plâns Maria Agache, pensionara.

Se pare ca muritorii de rând nu au reusit sa inteleaga ca, de fapt, in spatele deciziei de a nu se deszapezi strazile, spatiile dintre blocuri si trotuarele, se afla o strategie bine pusa la punct. In sfârsit, cineva, recte zapada, a reusit sa vina in sprijinul municipalitatii si sa astupe toate gropile ramase de peste vara in asfalt.

Mai trebuie spus ca zeci de persoane au ajuns in ultimele zile la Compartimentul de Primiri Urgente al Spitalului Judetean Vaslui, dupa ce au cazut pe gheata si au suferit fracturi, entorse sau luxatii.

Astfel de accidente sunt foarte neplacute pentru pacienti intrucât, pe lânga durerea resimtita, le este serios afectata capacitatea de munca. „O vindecare totala dureaza sase saptamâni sau chiar mai mult, in situatia in care apar complicatii. Si este foarte neplacut intrucât, pe lânga durerea locala, apare stresul cauzat de faptul ca persoana respectiva trebuie sa mearga la spital. Plus ca este afectata si capacitatea de lucru”, spun medicii.
Cum se procedeaza in tarile normale

Formiatii (saruri ale acidului formic) sunt utilizati cu succes in tarile nordice, inclusiv in Elvetia si in Austria, pentru a indeparta gheata de pe strazi, trotuare si pistele pentru biciclete. Acesti agenti lichizi sunt mai eficienti si au un impact redus asupra mediului. Acidul formic este intâlnit si in natura, fiind secretat de furnicile rosii, si este, precum propolisul pentru albine, principalul mijloc natural de aparare a coloniilor de furnici.

Formiatii sunt foarte eficienti pentru indepartarea straturilor subtiri de gheata si utilizati ca o masura preventiva inaintea ninsorilor si in conditii de inghet. In plus, permit deszapezirea rapida si continua, facilitând indepartarea mecanica a zapezii.

Deoarece materialele bazate pe clorura de sodiu (sare) sunt corozive si non-biodegradabile, pot fi daunatoare pentru plante. Si utilizarea pietrisului sau a nisipului este anevoioasa: are un efect limitat si suplimenteaza praful respirabil atunci când este imprastiat.

Formiatii sunt ecologici, eliminând efortul si costurile de evacuare a deseurilor. Având un impact minim asupra mediului, utilizarea acestora pe drumuri marginite de copaci sau aflate in apropierea apei nu are nicio contraindicatie. In plus, sunt mai putin corozivi si foarte eficienti, chiar si in cazul in care cantitatea de substanta utilizata este moderata.

Mentionam ca, in cursul zilei de ieri, am solicitat Primariei Vaslui date privind banii cheltuiti pentru activitatea de deszapezire. Purtatorul de cuvânt al institutiei, Radu Bobica, ne-a asigurat ca vom primi informatiile solicitate in decurs de câteva ore, numai ca acest lucru nu s-a intâmplat.

Am aflat insa noi ca deszapezirea unui kilometru de strada costa pe meleagurile noastre minimum 2.850 de euro, in timp ce in tarile nordice, cu ierni cumplite, nu trece de 1.500 de euro. Un exemplu edificator, in Finlanda, stat in care se afla arhicunoscuta regiune Laponia (tinutul lui Mos Craciun), deszapezirea costa 1.000 de euro pe kilometru!

Concluzia: cu totii trebuie sa fim cetateni responsabili si sa asteptam fara comentarii marea topire a zapezii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img