miercuri, 1 mai, 2024

Iata cat castiga un soldat roman in Afganistan!

Distribuie:

Publicat:

Militarii romani din Fortele pentru Operatii Speciale sunt in Afganistan de aproape 15 ani. Conform algoritmului pus la punct de Ministerul Apararii Nationale, la plecarea in misiunea in Afganistan, militarii de elita, primesc, pe langa solda normala, o prima de campanie egala cu aceeasi solda, salariul fiind in acea luna, practic, dublat. Pe perioada executarii misiunii, militarii din Fortele pentru Operatii Speciale incaseaza lunar o solda de functie prevazuta prin ordinul de numire/detasare dublata, la care se adauga o compensatie de risc/pericol deosebit in cuantum de 30% aplicata la solda de functie. La capitolul diurne ofiterii care participa la misiuni in teatrele de operatii primesc 90 de euro pe zi. In cazul subofiterilor, aceasta diurna este de cel mult 70 de euro pe zi. In plus, fiecare militar primeste cate un euro pentru ”legatura sociala cu familia”.

In concluzie, militarii Fortele pentru Operatii Speciale primesc, pe perioada de misiune in Afganistan un salariu marit de 2,3 ori la care se mai adauga in fiecare luna cel mult 2.820 de euro (diurna si banii pentru legatura cu familia). In ceea ce ii priveste pe subofiteri, conform acestui algoritm, un plutonier din Fortele pentru Operatii Speciale primeste lunar solda de 5.239 de lei la care se adauga 2.200 de euro, totalul apropandu-se de 3.500 de euro lunar. In cazul corpului ofiterilor se poate spune ca situatia sta chiar mai bine. Astfel, un capitan incaseaza lunar 7.238 de lei la care se adauga 2.820 de euro. La cursul BNR din ziua de 10 septembrie, un capitan incaseaza in fiercare luna peste 4.380 de euro. In cazul unui maior, castigurile lunare sunt de 8.774 de lei, plus aceeasi suma de 2.820 de euro rezultand un total de 4.715 euro.

In fine, un colonel va incasa lunar 13.857 de lei. La aceasta suma calculata la cursul Bancii Nationale se adauga diurna si banii pentru legatura cu familia si rezulta in final un total de peste 5.800 de euro. Fortele pentru Operatii Speciale sunt forte special instruite si dotate pentru executarea misiunilor specifice de cercetare speciala, actiuni directe si asistenta militara in tara si in teatrele de operatii militare, avand componente din toate categoriile de forte ale armatei. Brigada 6 operatii speciale ”Mihai Viteazul” reprezinta componenta terestra a Fortelor pentru Operatii Speciale. Militarii de aici participa la misiuni in Afganistan incepand cu anul 2006. Activitatea acestora a fost apreciata, la nivel national si international, cu peste 1.100 de medalii, ordine, decoratii si certificate de apreciere. Pe timpul misiunilor din Afganistan, in cei 12 ani, au cazut la datorie cinci militari de elita din fortele pentru operatii speciale, alti 19 fiind raniti.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img