miercuri, 24 aprilie, 2024

Iata ce investitii uriase trebuie sa faca Romania pentru gazduirea CE 2020!

Distribuie:

Publicat:

Pentru a putea gazdui meciuri la CE 2020, in Bucuresti se vor face lucrari intense pentru indeplinirea conditiilor de organizare a competitiei, iar FRF va incasa un premiu de cel putin doua milioane de euro din partea UEFA

Capitala Romaniei va avea privilegiul de a organiza patru partide la Campionatul European din 2020, dupa cum a anuntat UEFA in cursul zilei de vineri. Pentru acest lucru, insa, in Bucuresti se vor face lucrari intense pentru indeplinirea conditiilor de organizare a competitiei, iar FRF va incasa un premiu de cel putin doua milioane de euro din partea UEFA. Turneul final din 2020 va fi organizat in 13 orase din Europa, iar finala va avea loc pe Wembley (Londra). In procesul de alegere a oraselor organizatoare, UEFA a tinut cont de numeroase criterii de ordin sportiv, social si economic, iar tara noastra trebuie sa rezolve de urgenta trei probleme importante.

Printre sarcinile trasate Romaniei de catre UEFA se numara 3 aspecte care vor avea un impact semnificativ in infrastructura Capitalei:

1. Modernizarea a patru stadioane pentru antrenamentele echipelor nationale prezente la CE. Arenele vor fi alese in functie de zona, deoarece ele trebuie sa se afle in apropierea unei statii de metrou, dar si a unui hotel de capacitate mare. Cluburile cele mai avantajate ar putea fi Steaua, Dinamo si Rapid, ale caror arene vor fi aproape sigur folosite drept terenuri de antrenament.

In vederea meciurilor, va fi folosita doar Arena Nationala, care are o capacitate de 55.000 de locuri. Nu este exclusa restaurarea stadionului din Cotroceni, unde exista o baza de pregatire care se afla la standarde foarte bune in urma cu cativa ani. “Este nevoie de un singur stadion, si-l avem (n.r. – Arena Nationala), precum si de patru centre de pregatire. Ne-am gandit la Steaua, Dinamo, Rapid si Progresul, dar acolo am inteles ca nu se poate ca sunt alte proiecte, asa ca ne-am reorientat spre stadionul de rugby de langa Manastirea Casin”, declara Mircea Sandu la Digi Sport, in urma cu cateva luni.

2. Bucurestiul va trebui sa fie conectat printr-o retea moderna de drumuri de cel mai apropiat oras organizator, in speta Budapesta (Ungaria). Astfel, sunt sanse mari sa fie finalizata o autostrada de 818 kilometri pana in tara vecina, iar pana in 2020 santierul trebuie finalizat, pentru a nu incurca drumul fanilor ce vor fi prezenti la Euro.

3. Conform cerintelor UEFA, in Capitala ar trebui construita o linie de metrou menita sa lege aeroportul Henri Coanda de Arena Nationala si de zona fanilor, care va fi amplasata in preajma stadionului. GSP.ro scrie ca aceasta lucrare ar putea costa peste un miliard de lei, bani ce vor fi achitati din bugetul public.

In afara de Londra si Bucuresti, alte cinci orase vor organiza meciuri in faza eliminatorie de la turneul final din 2020: Copenhaga (Danemarca), Amsterdam (Olanda), Bilbao (Spania), Budapesta (Ungaria) si Brussels (Belgium). Au fost refuzate Cardiff (Tara Galilor), Stockholm (Suedia), Skopje (Macedonia), Ierusalim (Israel), Sofia (Bulgaria) si Minsk (Belarus). In 2012, Bucuresti a organizat cu succes finala UEFA Europa League, disputata intre Atletico Madrid si Athletic Bilbao (3-0). Recenziile forului au fost excelente in urma partidei.

Florin BRIAUR florinb•bzi.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img