marți, 19 martie, 2024

Iata in ce consta, cu adevarat, succesul unei diete!

Distribuie:

Publicat:

Descoperite in 1995, prebioticele sunt cunoscute in prezent ca fiind baza unei noi diete minune, cu beneficii multiple pentru consumator. Desi nu sunt la fel de cunoscute precum probioticele, prebioticele aduc la fel de multe beneficii sanatatii. Nu doar ca joaca un rol important in actiune probioticelor, ci sunt un aliat de incredere si cand vine vorba de pierderea in greutate.

Numeroase studii au aratat de-a lungul timpului ca probioticele sunt un real suport nu doar pentru sistemul digestiv (mentin sanatatea intestinala), ci si pentru imunitatea organismului. Dar stiai ca probioticele nu pot actiona eficient fara prebiotice? 

Desi termenul de prebiotic a fost inventat in anul 1995, el se foloseste mult mai des in ultimii ani. Ele sunt de fapt fibre nedigerabile care se gasesc in unele fructe, legume si amidonoase si care contribuie la dezvoltarea de bacterii benefice la nivel intestinal. Este bine de stiut ca fiecare prebiotic este o fibra, asta desi nu toate fibrele sunt prebiotice. Iar asta deoarece fibrele sunt considerate prebiotice doar daca:

– nu se digera si nu se absoarb in tractul gastrointestinal superior;
– sunt fermentate de microflora intestinala;
– ajuta la stimularea si dezvoltarea de bacterii noi bune in intestine.

Intre cele doua exista o legatura de dependenta, spun specialistii in nutritie. Fibra prebiotica este principala sursa de hrana pentru probiotice, asta deoarece acestea din urma nu se pot multiplica fara primele. Procesul de interactiune dintre cele doua ajuta de fapt la formarea de colonii noi de bacterii bune la nivel intestinal. Daca probioticul este consumat fara prebiotic el nu poate sa fie la fel de eficient. Printre alimentele care au un continut mai ridicat de prebiotice se numara si:

– bananele – in special cele care sunt coapte mai bine;
– sparanghelul – indicat este sa se consume intreg;
– usturoiul – este un aliat de incredere nu doar al imunitatii, ci si a sanatatii intestinale;
– ceapa – beneficiile pe care le aduce sanatatii sunt similare cu cele ale usturoiului;
– soia – boabele de soia intregi sunt o sursa excelenta de prebiotice. Bine este sa le alegi pentru consum pe cele din productii organice si nu pe cele fermentate sau care sunt modificate genetic;
– cerealele integrale – se numara printre alimentele cu un continut ridicat de prebiotice. Administrarea de probiotice nu aduce beneficii doar pentru sanatatea intestinala, ci favorizeaza in timp si pierderea in greutate, respectiv mentinerea unei greutati corporale optime. Dar cum probiotocele nu sunt la fel de eficiente fara prebiotice, specialistii sustin de fapt ca procesul de slabire este favorizat de acestea din urma. Asa ca nu ezita sa incluzi in alimentatia zilnica cat mai multe alimente care au un continut ridicat de prebiotice daca vrei sa pierzi in greutate. sursa: evz.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img