joi, 28 martie, 2024

Iata sapte obiceiuri ZILNICE care iti afecteaza SANATATEA

Distribuie:

Publicat:

Adevarul este crunt: o mare parte a populatiei isi pune in pericol sanatatea prin gesturi constiente, zilnice, unele dintre ele considerate benefice. Astfel, desi nu se confrunta cu nicio afectiune grava, oamenii ajung sa isi pericliteze starea de bine prin obiceiuri pe care le cultiva cu sfintenie.

Comoditatea si obisnuinta sunt printre factorii cel mai des invocati atunci cand cadem in plasa gesturilor zilnice, care ne ameninta sanatatea. Nimeni nu este imun la acest „atac asupra propriei persoane”! Pentru a te face constienta asupra „insultelor” pe care le adresezi propriului trup, noi am realizat o lista de obiceiuri zilnice care te pot imbolnavi!

Acum, ca am realizat ca ne facem rau singure, vom incerca sa renuntam la aceste obiceiuri nocive. Urmeaza-ne si tu pe aceasta cale a sanatatii si renunta la micile gesturi aparent inofensive, dar care iti pericliteaza starea de bine!

Divinizezi tehnologia

Atunci cand petreci ore intregi jongland cu canalele de la TV, cu smartphone-ul si maratoanele de seriale de pe laptop, nu iti mai ramane timp si pentru tine. Insa nu numai orele pierdute fara beneficii importante transforma acest obicei zilnic intr-un inamic puternic. Sedentarismul cauzeaza afectiuni cardiovasculare (principala cauza a mortalitatii la nivel mondial), obezitate sau risc crescut de diabet. Telefonul mobil va ajunge in timp sa iti inlocuiasca adevaratii prieteni, iar timpul petrecut pe canapea, in fata televizorului, te va impiedica sa faci sport. In plus, tehnologia este responsabila si pentru scaderea IQ-ului, problemele de atentie sau de memorie. Chiar daca nu vei putea sa pui punct acestui obicei zilnic, limiteaza-l cat mai mult!

Mananci salate

Nu, nu am gresit atunci cand am inclus acest obicei pe lista celor care te imbolnavesc, chiar fara sa iti dai seama. Da, legumele proaspete sunt un beneficiu pentru sanatate, dar nu atunci cand sunt consumate in mod excesiv. Echilibrul trebuie sa devina principiul de baza al alimentatiei tale. Multe femei, fiind convinse de faptul ca salata este cel mai sanatos preparat posibil, fac o supradoza de legume crude (foarte bogate, ca si fructele, in fibre, unele greu de digerat), ceea ce le cauzeaza probleme cu digestia, cu colonul sau le provoaca diaree, constipatie si balonare. Nu renunta la legumele crude, dar asociaza-le si cu mancaruri calde, proteine (de origine animala sau nu) si lactate!

Dormi prea putin

Odihna precara este unul dintre monstrii secolului vitezei, care afecteaza o mare parte a populatiei. Printre efectele sale nocive se numara kilogramele in plus, afectiunile cardiovasculare sau imbatranirea prematura. E adevarat, atunci cand iti petreci ore intregi la serviciu, respingi instant nevoia de a te arunca in pat, pentru a nu simti ca ai petrecut o zi in care doar ai muncit, fara a contribui cu nimic la starea ta de bine. Fa un mic compromis: iesi la o cafea cu prietenii, rasfata-te cu un episod din serialul tau preferat sau uita-te la TV, dar nu le bifa pe toate in aceeasi zi. O singura activitate recreationala iti va permite sa ajungi la culcare mai devreme si mai fericita!

Platesti cu cardul de credit

Cardul de credit este un „diamant” la casa unei femei: i se dovedeste un prieten de nepretuit. Cum altfel ti-ai mai putea cumpara rochia aceea minunata, cu doua zile inainte de salariu, cand ai fi falimentara? Din nou, cuvantul-cheie este masura! Daca aceasta facilitate oferita de banci este doar o solutie de rezerva (si iti rambursezi in perioada de gratie suma cheltuita, scapand astfel de dobanzi), te poti bucura linistita de miracolele cardului de credit! Daca esti impovarata pana peste cap in datorii, stresul te va imbolnavi inainte de vreme!

Mananci in fata televizorului

Ce prilej mai bun pentru a-ti savura cina decat un episod din serialul tau preferat? Acest obicei zilnic, caruia i-am cazut cu toate prada, te va determina sa mananci mai mult decat in mod normal (de unde riscul de diabet, probleme cu inima, kilograme in plus) si te va impiedica sa te bucuri de gustul mancarii! Mesele delicioase se savureaza in liniste sau in compania prietenilor, niciodata cu amicii de pe ecranul plat sau de pe cel al smartphone-ului!

Sari peste micul dejun

Poate ca te grabesti, nu iti place sau pur si simplu „nu poti”! Oricare ar fi motivul tau, practicarea acestui obicei zilnic iti va afecta presiunea arteriala, iti va creste generos numarul de kilograme si iti va diminua nivelul de energie. In plus, foamea te va determina sa compensezi la celelalte mese si sa servesti un pranz si o cina stropite din belsug cu de toate. Speram ca imaginea noastra de mic dejun servit in pat sa te tenteze si sa renunti cat mai curand la acest obicei. Aici gasesti o idee minunata pentru cea mai importanta masa a zilei.

Fumezi

Risc cu 30% mai mare de mortalitate cauzata de afectiuni ale inimii sau de cancer si cauza a peste 80-90% dintre cazurile de cancer la plamani: acestea sunt „cadourile” pachetului de tigari pe care il servesti zilnic. De ce sa renunti? Pentru ca, la numai cateva minute dupa ce ai fumat ultima tigara, sistemul cardiovascular si plamanii incep sa se repare, iar aparatul respirator functioneaza mult mai bine dupa numai o luna de la renuntarea la fumat. Ofera-i si tu o sansa organismului tau si renunta la acest obicei zilnic care te omoara (si te lasa mai saraca).

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img