joi, 25 aprilie, 2024

Ies la iveala DETALII INCENDIARE despre camataria din Jandarmeria Romana

Distribuie:

Publicat:

Procurorii DIICOT ofera noi detalii despre reteaua de camatari din Jandarmeria Romana, dupa retinerea unui sef din cadrul institutiei.

La data de 09.08.2017, procurorii din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura centrala au dispus retinerea inculpatului Preoteasa Iancu Daniel, pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat si camata.

In cauza exista suspiciunea rezonabila ca inculpatul Preoteasa Iancu Daniel (prim-adjunct al comandantului Bazei de Administrare si Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane cu gradul de maior si seful parcului auto) a aderat la grupul infractional organizat initiat de inculpatul Corcodel Marian(comandantul Bazei de Administrare si Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane, cu gradul de colonel), care incepand cu anul 2011, folosindu-se de influenta pe care o exercita asupra unor subordonati, a constituit un grup infractional organizat cu scopul savarsirii in mod repetat, printre altele, a unor infractiuni de camata, dar si delapidare.

In urma cercetarilor efectuate in cauza s-a retinut ca ”beneficiarii” imprumuturilor cu dobanda, acordate in afara cadrului legal erau, in general, subordonati ai inculpatului Corcodel Marian si ai inculpatului Preoteasa Iancu Daniel sau persoane din cercul relational, iar sumele imprumutate erau cuprinse intre cateva sute de euro si cateva mii, uneori chiar si zeci de mii de euro, la care a perceput dobanzi cuprinse intre 10 si 20% din valoare, iar in cazul in care debitorii ajungeau in imposibilitatea de a achita camata, acestia erau ulterior executati silit.

Astfel, in situatia cand sumele imprumutate erau mai mici de 1.000 euro, cardul de salariu al debitorului sau al intermediarului (existau situatii in care intermedierea imprumuturilor se facea de catre angajati MAI, chiar daca imprumutatul nu era din sistem) care garanta pentru imprumut era retinut de catre inculpatul Corcodel Marian, care proceda la retragerea sumelor de bani in numerar intrucat i se comunica si codul pin. Retragerile erau facute fie de acesta personal, fie de catre interpusi.

In situatia in care imprumuturile depaseau suma de 1.000 euro, pentru a-si asigura achitarea debitelor si a dobanzilor aferente, inculpatul Corcodel Marian solicita punerea la dispozitie a unor garantii mobiliare sau imobiliare si / sau incheierea unor contracte de imprumut, in care era trecuta suma totala datorata (adica imprumutul plus dobanda aferenta), fiind disimulate activitatile de camatarie.

Ca garantii mobiliare, inculpatul Corcodel Marian prefera autoturisme, iar imobiliare – case, apartamente, suprafete de teren, cu o valoare de minim 2-3 ori fata de cea a imprumutului.

De altfel, la nivel B.A.D. era raspandita expresia ”are cardul la Corcodel” (la propriu) pentru a ilustra o persoana indatorata financiar, iar cu privire la persoana acestuia se folosea informal ”Banca Romana de Comert Corcodel”.

Investigatia penala a evidentiat faptul ca, de multe ori, dobanzile achitate de debitori erau remise inculpatului Preoteasa Iancu Daniel, suspectului B.G.A. ori altor membri ai grupului infractional, care predau ulterior sumele de bani inculpatului Corcodel Marian.

De asemenea, in cauza s-a retinut ca inculpatul Corcodel Marian, in calitatea sa de comandant al Bazei de Administrare si Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane, in mod repetat a dispus unor subordonati care au aderat la grupul infractional organizat pe care l-a initiat/constituit, persoane ce aveau ca atributii gestionarea si administrarea unor bunuri, sa-si insuseasca importante cantitati de combustibil (motorina) de la statia de carburant a parcului auto al unitatii, combustibil scos ilegal din unitate si transportat in alte locatii, de unde era predat acestuia sau altor membri ai grupului infractional din care facea parte si inculpatul Preoteasa Iancu Daniel.

La data de 10.08.2017, Curtea de Apel Bucuresti a dispus arestarea preventiva a inculpatului Preoteasa Iancu Daniel pentru o perioada de 30 de zile.

Cercetarile continua in vederea stabilirii intregii activitati infractionale a celor in cauza.

La actiune au participat ofiteri de politie din cadrul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img