marți, 19 martie, 2024

Iesirea Marii Britanii din UE poate fi oprita de membrii Parlamentului britanic

Distribuie:

Publicat:

Majoritatea membrilor Parlamentului britanic cred ca iesirea din UEar fi o catastrofa si ar putea bloca initiativa, in pofida rezultatelor referendumului, care nu au un caracter obligatoriu. Concomitent, peste doua milioane de britanici au semnat o petitie pentru un nou referendum.

“Multi membri ai Parlamentului cred ca parasirea Uniunii Europene ar fi o catastrofa pentru Marea Britanie si vor fi tentati sa blocheze rezultatului referendumului”, scrie cotidianul britanic “The Times”. Doar “160 dintre cei 650 de parlamentari alesi in 2015 vor iesirea Marii Britanii din UE. Majoritatea membrilor Camerei Comunelor cred ca iesirea din UE ar fi o eroare. Multi cred ca ar fi o eroare foarte grava, iar cei care cred ca ar fi o catastrofa nu sunt putini. In acest context, experimentul nostru privind democratia directa tinde sa se loveasca de traditia democratiei reprezentative ca un asteroid gigant de Luna”, scrie “The Times”.

Intre timp, peste 2 milioane de britanici si rezidenti in Marea Britanie au semnat o petitie, cerand un al doilea vot si fortand parlamentarii sa ia in considerare cel putin o dezbatere pe aceasta tema. Parlamentul trebuie sa ia in considerare o dezbatere cu privire la orice petitie care a strans mai mult de 100.000 de semnaturi. Potrivit propunerii, postata inaintea referendumului din 23 iunie, guvernul ar trebui sa organizeze un alt plebiscit privind apartenenta la UE, daca rezultatul votului in favoarea unui raspuns este mai mic de 60% , iar prezenta este mai mica de 75% dintre alegatorii eligibili. Rezultatul de joi arata ca 52% dintre alegatori sprijina iesirea Marii Britanii din UE si a avut o prezenta de 72%. Scotia este foarte aproape de un nou referendum pentru independenta fata de Marea Britanie, dupa ce 62% dintre scotienii au votat pentru UE.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img