marți, 19 martie, 2024

Igor Dodon, a treia oara suspendat. Curtea Constitutionala a fost sesizata din nou

Distribuie:

Publicat:

Presedintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, ar putea sa fie inca o data suspendat in viitorul apropiat, dupa ce deputatul democrat Sergiu Sarbu a depus o sesizare la Curtea Constitutionala (CCM) cu privire la refuzul presedintelui de a promulga Legea antipropaganda, care poate duce la interzicerea retransmiterii in Republica Moldova a programelor rusesti de radio si de televiziune 'cu un continut informativ, informativ-analitic, militar si politic', a relatat vineri portalul Deschide.md.

Curtea a mentionat intr-un comunicat ca 'va examina sesizarea nr.1f/2018 din 4 ianuarie privind constatarea circumstantelor care justifica interimatul functiei de presedinte al Republicii Moldova (refuzul de a promulga Legea nr.257 cu privire la completarea Codului audiovizualului al Republicii Moldova nr.260/2006)'.

Sesizarea a fost depusa joi de catre deputatul Sergiu Sarbu, reprezentant al Partidului Democrat, aflat la guvernare.

Tot joi, Igor Dodon a cerut Curtii Constitutionale sa ateste constitutionalitatea 'legii antipropaganda'. Intr-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon sustine ca aceasta lege ar 'atenta la principiile democratiei'.

Cu trei zile in urma, Curtea Constitutionala a decis sa suspende atributiile lui Igor Dodon in ceea ce priveste numirea noilor ministri in guvernul condus de premierul Pavel Filip. Prerogativele prezidentiale in acest sens trec la presedintele parlamentului Andrian Candu sau la premier, potrivit deciziei din 2 ianuarie a Curtii Constitutionale.

La mijlocul lunii octombrie, Curtea Constitutionala a decis ca presedintele Republicii Moldova are dreptul sa verifice daca un candidat propus de premier corespunde functiei, insa nu are drept de veto in raport cu propunerea premierului.

Refuzul deliberat al presedintelui de a-si indeplini obligatia constitutionala – constand in a da curs propunerii repetate a prim-ministrului – constituie o incalcare grava a obligatiilor sale constitutionale si poate fi considerata o situatie in care presedintele este in imposibilitate de a-si exercita atributiile. Interimatul, intr-un asemenea caz, este asigurat de presedintele parlamentului sau de premier.

In acelasi mod a fost numit in functie ministrul apararii, Eugen Sturza la sfarsitul lunii octombrie. Decretul de numire a fost semnat, atunci, de Andrian Candu, dupa ce Curtea Constitutionala a suspendat temporar si partial atributiile presedintelui Dodon.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img