sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Igor Dodon CEDEAZA! Un pas inapoi, facut de presedintele Rep. Moldovei

Distribuie:

Publicat:

Moldova se afla in acest moment intr-o disputa privind schimbarea sistemului electoral. PDM a propus lunile trecute trecerea la sistemul votului uninominal. Partidele de opozitie, PAS, PPDA, PCRM si PN au spus ca nu vor sustine acest demers. PSRM, partidul lui Dodon, a mers pe aceeasi linie. Au declarat sus si tare ca nu vor sustine initiativa PDM-ului de schimbare a sistemului electoral.
Zilele trecute Maia Sandu, Nastase, Voronin si partidul lui Usatai au semnat un document adresat Comisiei de la Venetia prin care isi exprima dezacordul fata de introducerea votului uninominal.
Daca in februarie, Dodon se exprima impotriva acestui sistem de vot, acum, Presedintele Moldovei face un pas in spate si cere introducerea votului mixt. 50 de deputati sa fie alesi uninominal, 51 sa fie alesi pe lista de partid. Nu vrea un vot pur uninominal si incearca sa obtina ”jumatate de infrangere” sau ”jumatate de victorie”, depinde de cum se va finaliza procesul de schimbare a sistemului electoral. ”. Practic, prin acest gest, Dodon ii propune o remiza lui Plahotniuc si PDM-ului. Dupa ce acestia au mutat si i-au dat sah cu votul uninominal, stiind ca este o masura populara, apreciata de cetateni, Dodon a fost in prima faza pe pozitii contrare. Acum cedeaza teren, incercand o salvare in extremis.
Daca in februarie spunea: „Noi trebuie sa vedem cum asiguram dreptul la vot al cetatenilor care se afla peste hotare. Trecerea la un sistem electoral mixt sau uninominal, stiti, la aceasta etapa trebuie sa vedem. Noi cu asa initiativa nu vom iesi. Nici eu nu voi iesi, sunt ferm convins, nici fractiunea socialistilor”, acum Dodon spune: „Lichidarea sistemului partinic este un pas inapoi pentru Republica Moldova. De asemenea, inteleg ca o parte din cetatenii Republicii Moldova doresc schimbari, inclusiv in ceea ce tine de sistemul electoral. Tinand cont de faptul ca este categoric inacceptabila propunerea PDM, dar si tinand cont de faptul ca majoritatea cetatenilor doresc schimbarea sistemului politic din Republica Moldova am decis sa vin cu propunerea de creare a unui sistem mixt electoral in Republica Moldova”.
Daca PDM va accepta trecerea la sistemul mixt, va fi o majoritate covarsitoare la votul din Parlament. In acel moment va putea arata ca exista un puternic consens in societate. Chiar daca erau sanse minime sa existe o opozitie a Comisiei de Venetia pe marginea votului uninominal, in aceste conditii, trecerea la sistemul mixt si faptul ca exista mai multe partide care sustin acest lucru va face ca acest for sa se pronunte pozitiv fara doar si poate.  Probabil, PDM va alege aceasta solutie. Miscarea lui Dodon ar trebui sa dea de gandit si partidelor din opozitie. Departe de a fi un sustinator al lui Dodon, nu pot sa nu observ ca gestul politic facut de acesta este unul menit sa ii aduca puncte si sa il scoata din pozitia defensiva in care se opunea unei propuneri care are o priza larga in societate. Partidele de opozitie au preferat sa se asocieze cu fostul presedinte comunist Voronin, cu omul sponsorizat de KGB si banuit de comandarea unui omor – Usatai – doar din ura pe care o au fata de Plahotniuc. In loc sa gandeasca miscari politice eficiente, se cantoneaza de fiecare data intr-un sistem de fronda, lucru ce ii va tine departe de castigarea alegerilor, de castigarea puterii. Si partidul Maiei Sandu putea sa vina cu o astfel de propunere, decat sa faca un joc lipsit de pragmatism si cu pierdere la capitolul imagine.
In acest moment, scena politica este impartita intre doi actori: Plahotniuc si Dodon. Este un joc care polarizeaza opiniile. Uneori, ai putea spune ca este un joc care are un singur punct  de coordonare strategica. Poate fi chiar asa, dar, exista o alta varianta? Poate face PDM un joc impreuna cu PAS, de exemplu? Nu.
Politica inseamna arta compromisului. PDM stie aceste lucruri si uzeaza de ele. Maia Sandu a stiut sa faca compromisuri doar cand era in Guvernul Filat. Acum, sta in trena lui Andrei Nastase si se rezuma la gesturi ineficiente.
2018 ar trebui sa le dea de gandit. La cum arata sondajele in acest moment, cu un PSRM care are adunate procente  aproape cat suma celor detinute de PAS si PPDA, viitorul se anunta negru. Se preconizeaza un PSRM castigator detasat, iar pe partea cealalta aceeasi dezbinare si ura care nu lasa posibilitatea construirii unei coalitii, va duce Moldova mai aproape de Rusia. Castigarea guvernarii de catre PSRM si deci obtinerea puterii totale prin Presedinte, majoritate parlamentara si guvern, va insemna pentru Moldova intrarea  in era Dodon si a politicii dorite de acesta.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img