vineri, 29 martie, 2024

Implantul dentar si fumatul

Distribuie:

Publicat:

Actul chirurgical prin care este inserat un implant dentar implica in acelasi timp atat gingia cat si osul alveolar. Specialistul in implatologie trebuie sa strabata gingia pentru a ajunge la osul alveolar. In acest punct,  fiecare implant dentar va fi aplicat cu precizie la o adancime si un unghi bine stabilite anterior. Odata ce piesa protetica este implantata, pot fi necesare intre 2 si/sau 6 luni pana cand acest dinte artificial va fi bine incorporat si sustinut de os.

Pentru ca zona respectiva sa aiba o insanatosire grabnica si corecta, pacientul va avea nevoie de o buna circulatie sanguina locala pentru a asigura refacerea integritatii gingiei si un nivel suficient de bun al oxigenului sanguin necesar regenerarii osului ce inconjoara implantul.  Cel mai frecvent motiv care duce la esecul implantelor dentare este legat de perioada in care se realizeaza procesul de osteointegrare a piesei care inlocuieste radacina dentara.

(Procesul de osteointegrare reprezinta osul nou sintetizat de catre organism in jurul implantului si legaturile stabilite intre acesta si piesa radiculara.)

In plus, unii pacienti pot dezvolta o conditie cunoscuta sub numele de peri-implantita. Aceasta afectiune se manifesta prin aparitia inflamatiei in jurul implantului precum si a formarii pungilor de puroi in tesutul gingival. Pericolul de a dezvolta peri-implantita exista pentru orice pacient care apeleaza la implantul dentar,  cu precadere pentru fumatorii care prezinta un risc substantial mai mare ( de pana la 10 ori mai mare).

In cazul fumatorilor care prezinta infectie dupa interventia chirurgicala, medicamentele folosite pentru a o combate au un efect mult mai scazut. Acest lucru se datoreaza anihilarii actiunii si eficientei atibioticelor in cazul dependentilor de nicotina.  In momentul cand infectia nu este complet eliminata, aceasta se raspandeste in jurul implantului dentar. Astfel, riscul de a pierde radacina artificiala este aproape inevitabil.

Datorita numeroaselor riscuri, unii medici specialisti refuza din start aplicarea implanturilor dentare fumatorilor.

Tinand cont de riscuri si consecinte, stomatologii recomanda incetarea consumului de produse pe baza de nicotina cu cel putin 2 saptamani inainte de interventia chirurgicala precum si in timpul perioadei de recuperare (2-6-8 luni sau cat este necesar). Aplicarea unui implant dentar poate reprezenta un motiv intemeiat in a deveni nefumator si in orientarea dupa un stil de viata sanatos.

Trebuie constientizat faptul ca implanturile nu pot fi garantate intrucat procesul de vindecare –reprezentand etapa cea mai importanta – depinde in primul rand de pacient iar acesta poate intelege mai greu importanta acestor aspecte.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img