sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Implanturile mamare cresc riscul pentru o forma rara de cancer

Distribuie:

Publicat:

Majoritatea femeilor stiu ca exista anumite riscuri asociate cu implanturile mamare cum ar fi cicatricile sau infectiile, dar se pare ca pot exista si efecte adverse mult mai grave. Potrivit unui raport publicat de NBC News, exista o legatura intre implanturile mamare si o forma rara de cancer.

Limfomul malign cu celule mari anaplazice, nonhodkin, (BIA-ALCL) este o forma rara de cancer al sistemului imunitar. Cel mai adesea BIA-ALCL se regaseste in tesuturile cicatrizate sau in fluidele din apropierea implanturilor, iar in situatii mai grave se poate raspandi in tot organismul. Vestea buna este ca, desi este foarte rar, acest tip de cancer se poate vindeca rapid, potrivit dr. Richard Bleicher, de la departamentul de oncologie al Centrului Medical Fox Chase, noteaza eva.ro.
 
Inca din 2011 a fost identificata o posibila legatura intre implanturile mamare si cancer, dar la momentul respectiv s-a considerat ca este un risc foarte redus. „Cu ani in urma se considera ca exista numai 1 caz la 1.000.000 de femei. Cu toate acestea, pe masura ce s-a urmarit evolutia starii pacientelor si s-a deschis un registru oficial unde sunt trecute cazurile de cancer, s-a ajuns la concluzia ca diagnosticul apare mult mai des”, spune dr. Bleicher.
In 2016, Organizatia Mondiala a Sanatatii a definit BIA-ALCL drept „un tip de limfom malign care poate aparea ca urmare a recurgerii la implanturile mamare”. In septembrie 2017 fusesera deja inregistrate 414 cazuri de cancer BIA-ALCL, dintre care 9 paciente au decedat. Aceste rezultate arata ca, desi acest tip de cancer este rar, a inceput sa apara mai des. De asemenea, expertii considera ca BIA-ALCL apare mai frecvent in cazul implanturilor texturate, fata de cele care au o suprafata neteda. Nu se considera ca este un risc mai mare pentru implanturile cu silicon fata de cele pe baza de solutie salina.
Cazurile inregistrate au primit acest diagnostic intr-un interval de 7-8 ani de la realizarea procedurii. „O femeie care decide sa recurga la implanturile mamare trebuie sa cunoasca simptomele caracteristice pentru a le semnala medicului”, recomanda dr. Bleicher.

Sunt destul de usor de observat pentru ca se manifesta sub forma de umflaturi si dureri localizate in imediata apropiere a implanturilor. In timpul consultului medicii observa de obicei lichid acumulat in jurul implantului, iar unele paciente au observat si ingrosarea pielii in acea zona.
„Daca observi umflarea, ulceratiile sau marirea sanilor, mai ales daca a trecut mai mult de un an de la efectuarea procedurii, este foarte important sa discuti cu medicul chirurg”, spune dr. Bleicher.
 
Ar trebui sa-ti scoti implanturile ca sa fii in siguranta? Nu, potrivit specialistilor, poti pastra implanturile, daca mergi la control in mod regulat si esti atenta la orice simptom problematic. „Aceasta forma de cancer nu a fost identificata decat in cazul pacientelor care sufera de dureri, umflaturi sau asimetrie a sanilor inca din perioada imediat urmatoare procedurii. Nu este recomandata inlaturarea implanturilor pentru pacientele care se simt foarte bine”, spune dr. Bleicher.

Desi nimanui nu-i place sa se gandeasca la riscul de cancer indiferent cat de rar ar fi, trebuie sa constientizam ca riscul nu este foarte mare. „Este adevarat ca au existat decese provocate de BIA-ALCL in randul femeilor care au ales implanturile mamare, dar majoritatea cazurilor pot fi tratate si de obicei tumoarea este localizata in zona din apropierea implantului. Prin inlaturarea tesutului ingrosat si a implantului cancerul de acest tip este vindecabil, iar femeile nu ar trebui sa se ingrijoreze excesiv”, recomanda dr. Bleicher. In concluzie, daca ai implanturi mamare si observi dureri sau umflaturi trebuie neaparat sa te adresezi medicului. Daca totul este in regula poti sta linistita pentru ca nu este un tip de cancer fara simptome.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img