vineri, 29 martie, 2024

In atentia tuturor romanilor! Iata cine poate beneficia de BILETE GRATUITE pentru tratament balnear

Distribuie:

Publicat:

Exista mai multe categorii de persoane care beneficiaza de bilete de tratament balnear gratuite.

Categoriile de beneficiari 

• Pensionarii de invaliditate, in conformitate cu prevederile programului de recuperare, intocmit de catre medicul expert al asigurarilor sociale.

• Persoane beneficiare de drepturi stabilite in baza prevederilor Decretului-lege nr.118/1990, privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si persoanele care au calitatea de luptator in rezistenta anticomunista, stabilita in temeiul dispozitiilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.214/1999, cu modificarile si completarile ulterioare.

• Persoane beneficiare de drepturi stabilite in baza prevederilor Ordonantei Guvernului nr.105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de catre regimurile instaurate in Romania cu incepere de la 6 septembrie 1940 pana la 6 martie 1945, din motive etnice, aprobata prin Legea nr.189/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.

• Persoane ale caror drepturi sunt stabilite prin Legea nr. 44/1994 privind veteranii de razboi, precum si unele drepturi ale invalizilor si vaduvelor de razboi, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

• Beneficiarii Legii nr.49/1999 privind pensiile I.O.V.R., cu modificarile si completarile ulterioare.

• Persoane adulte ale caror drepturi sunt stabilite prin Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificarile si completarile ulterioare.

• Persoanele care beneficiaza de cure balneoclimaterice potrivit art. 22  din Legea nr. 346/2002  privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale republicata, carora li s-a stabilit de catre medicul expert al asigurarilor sociale din cadrul caselor teritoriale de pensii, program individual de recuperare.

• Asiguratii care isi desfasoara activitatea in locurile de munca prevazute la art. 30, alin. (1), lit. b), din Legea nr. 263/2010 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv locurile de munca in conditii speciale din activitatile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I si II de expunere la radiatii, potrivit HG nr. 757/2008.

• Peste 56.000 de locuri, la tratament balnear in mod gratuit

• Pentru fiecare categorie de persoane exista un set de criterii de departajare, pentru a fi eligibil pentru un bilet de tratament balnear in mod gratuit (cuantumul veniturilor realizate, daca a beneficiat de un  bilet gratuit in ultimii 2 ani etc). Numarul de locuri este stabilit in fiecare an prin Hotarare de Guven. Pentru anul 2017, in unitatile de tratament balnear, proprietate a Casei Nationale de Pensii Publice, este asigurat un numar de 56.394 de locuri, repartizate pe 18 serii de trimitere. Numarul biletelor de tratament balnear care se acorda gratuit categoriilor de persoane beneficiare ale prevederilor unor legi speciale, cu caracter reparatoriu, se stabileste prin aplicarea unei cote de maximum 15% din totalul numarului de bilete stabilit pentru anul respectiv.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img