joi, 28 martie, 2024

In cate feluri se poate trata insuficienta venoasa

Distribuie:

Publicat:

Insuficienta venoasa consta în incapacitatea sistemului venos (îndeosebi de la nivelul picioarelor) de a transporta în mod adecvat înapoi la inima întreaga cantitate de sange adusa de artere la nivelul tesuturilor si organelor. Acest sindrom se manifesta prin umflarea picioarelor (edem), însotita de durere si de senzatia de greutate a acestora. Profilaxia si combaterea insuficientei venoase constau, în primul rand, în adoptarea masurilor de prevenire si înlaturare a conditiilor cauzale sau favorizante ale acesteia: obezitatea, ortostatismul prelungit, tromboflebita profunda, absenta sau deteriorarea valvulelor venoase, obstructia sau traumatizarea venelor membrelor inferioare, prezenta varicelor hidrostatice, sarcina, imobilizarea prelungita, varsta peste 60 de ani, predispozitia genetica, insuficienta cardiaca, renala sau hepatica, denutritia etc.

În acest sens, trebuie avuta în vedere evitarea ortostatismului prelungit, mai ales în cazul persoanelor care prezinta si alti factori favorizanti pentru aparitia insuficientei venoase. Cei care prin natura ocupatiei sunt obligati sa stea mai multe ore în picioare în acelasi loc, e bine sa aiba grija sa faca scurte pauze pentru miscarea picioarelor; rolul miscarii este mobilizarea sangelui venos prin contractia musculaturii învecinate venelor. Acelasi sfat trebuie adresat si persoanelor (mult mai numeroase!) care îsi desfasoara activitatea în pozitie sezanda, cu picioarele atarnate; responsabila pentru favorizarea sau agravarea insuficientei venoase e si pozitia picior peste picior. Trebuie, de asemenea, evitate orice conditii care produc comprimarea venelor, avand drept efect îngreunarea întoarcerii sangelui venos catre inima.

Printre multiplele efecte nocive ale obezitatii se numara si favorizarea aparitiei si întretinerea insuficientei venoase; avem deci un motiv în plus pentru descurajarea excesului ponderal – din pacate din ce în ce mai frecvent întalnit. Tratamentul insuficientei venoase deja instalate este relativ dificil si complex, si presupune combinarea metodelor nefarmacologice cu terapia medicamentoasa. Masurilor descrise mai sus privind evitarea ortostatismului prelungit si a altor vicii posturale trebuie sa li se adauge perioade prelungite si repetate pe parcursul zilei în care picioarele sa fie tinute la acelasi nivel sau mai sus decat restul corpului. Miscarea fizica regulata, zilnica (exercitii aerobe) ajuta la ameliorarea manifestarilor bolii. Principala masura dietetica este limitarea consumului de sare.

O solutie eficienta de combatere a insuficientei venoase este purtarea ciorapilor elastici medicinali; acestia pot fi achizitionati (conform marimii!) de la magazinele specializate de produse tehnico-medicale. Ciorapii elastici trebuie purtati de dimineata, înaintea ridicarii din pat, pana seara la culcare, fara pauza. De-a lungul timpului au fost imaginate numeroase procedee chirurgicale, ca masura radicala de combatere a insuficientei venoase, dar eficienta acestora este variabila de la un pacient la altul. Tratamentul farmacologic are din pacate o eficienta redusa, mai ales în absenta combinarii cu masurile nemedicamentoase descrise, si se bazeaza pe administrarea medicamentelor venotonice si antivaricoase.

Atunci cand cauza insuficientei venoase este o tromboflebita profunda sau cand riscul trombo-embolic este semnificativ, este necesara administrarea medicamentelor antitrombotice: heparine, acenocumarol etc. Unguentele pe baza de heparina pot fi folosite si local. Pentru reducerea edemelor se pot asocia diuretice: furosemid, spironolactona, hidroclorotiazida. În schimb, trebuie evitate medicamentele care pot agrava edemele: antiinflamatoarele, diltiazemul, verapamilul, dihidropiridinele etc.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img