vineri, 29 martie, 2024

In cazul Serghei Skripal, un tabloid rus a publicat o pretinsa inregistrare audio cu spionul otravit

Distribuie:

Publicat:

Un cotidian rus a publicat joi un pretins mesaj vocal al fostului agent dublu Serghei Skripal, care dacă va fi autentificat va constitui prima dovadă de viaţă din partea fostului spion după otrăvirea sa, anul trecut, în Anglia, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

Tabloidul Moskovski Komsomolets a publicat pe site-ul său de internet acest mesaj vocal de 30 de secunde, dând asigurări că este vorba despre un mesaj vocal lăsat de Serghei Skripal nepoatei sale Viktoria, care locuieşte în Rusia.

Potrivit cotidianului, Serghei Skripal a sunat-o pe nepoata lui pe 9 mai, cu prilejul manifestaţiilor de celebrare a victoriei asupra naziştilor în cel de Al Doilea Război Mondial. "Totul merge bine pentru mine. În fine, pentru noi, pentru Iulecika", diminutiv pentru numele fiicei sale Iulia, şi ea otrăvită, spune el în acest mesaj care pare să fie lăsat pe mesageria vocală.

"Voiam să ştiu cum vă merge", adaugă în înregistrare fostul spion în vârstă de 67 de ani.

Contactate de AFP, autorităţile britanice nu au comentat publicarea înregistrării joi după-amiază.

Potrivit Moskovski Komsomoleţ, este pentru a doua oară când Serghei Skripal îi telefonează nepoatei sale Viktoria care trăieşte la Iaroslavl, la nord-est de Moscova. Prima dată, potrivit ziarului, s-a întâmplat la câteva zile după ce soţul Viktoriei Skripal a fost lovit pe stradă de un bărbat care l-a insultat pentru că era rudă cu agentul dublu.

Serghei Skripal, un fost colonel rus de informaţii condamnat pentru spionaj în favoarea Marii Britanii, apoi eliberat într-un schimb cu alţi agenţi dubli, a fost găsit inconştient pe o bancă, pe 4 martie 2018, la Salisbury. El nu a făcut de atunci nicio declaraţie publică.

Marea Britanie acuză Rusia că se află în spatele otrăvirii lui Serghei Skripal cu o puternică neurotoxină de fabricaţie sovietică, Noviciok, drept represalii pentru colaborarea sa cu MI6, serviciile de informaţii externe din Marea Britanie.

Londra a acuzat chiar implicarea serviciului rus de informaţii militare (GRU) însă Moscova, care denunţă "acuzaţii inadmisibile", dezminte oficial că a fost implicată în această afacere care a provocat o profundă criză diplomatică între cele două ţări.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img