joi, 18 aprilie, 2024

In ce aliment se gaseste cel mai bun antioxidant natural

Distribuie:

Publicat:

Specialistii de la Penn State au descoperit, printr-un nou studiu, ca un antioxidant natural, gasit in taratele de cereale, ar putea fi utilizat pentru conservarea produselor alimentare pe o perioada mai indelungata, inlocuind antioxidantii sintetici utilizati in prezent de industria alimentara, potrivit eurekalert.org.

”In prezent, exista o presiune puternica in industria alimentara pentru inlocuirea ingredientelor sintetice cu alternative naturale, initiativa pornind de la consumatori. Acestia doresc ca etichetele sa fie corespunzatoare si ca ingredientele sintetice chimice sa fie eliminate deoarece unele au un nivel ridicat de toxicitate”, explica Andrew S. Elder, doctorand in stiinta alimentelor.

Oamenii de stiinta au studiat o clasa de compusi, numiti alchilrezorcinoli, care se gasesc in grau, secara si orz si care, in mod natural, previn aparitia mucegaiului si bacteriilor pe cereale. Astfel, cercetatorii au incercat sa afle daca ar putea pastra si alimentele in acelasi mod din punct de vedere chimic.

Industria alimentara foloseste si uleiuri bogate in acizi grasi omega 3. Adaugarea acestor uleiuri sanatoase in alimentele care in mod normal nu le contin ar putea stimula consumul, fiind un lucru benefic. Totusi, aceste uleiuri bogate in omega 3 au o durata de depozitare mai scurta, astfel ca alimentele se strica mai repede.

”Majoritatea oamenilor consuma omega 3 din surse marine. Pe masura ce se descompun, mirosul si gustul devin asemanatoare pestelui. Consumatorii arunca produsele si le evita pe viitor, lucru ce duce la o pierdere economica”, explica Elder.

Antioxidantii sunt compusi care incetinesc ritmul in care se degradeaza acizii grasi omega 3, pastrand beneficiile lor si prevenind alterarea rapida a alimentelor. ”Nu exista multe alternative naturale pentru antioxidantii sintetici. Noi asta incercam sa facem, sa gasim antioxidanti naturali care pot conserva produsele alimentare mai mult timp”, adauga Elder.

Potrivit unor studii anterioare, alchilrezorcinolii pot contribui si la protectia impotriva cancerului, fiind aditivi naturali ideali. Acestia provin din stratul de tarate al cerealelor, pe care producatorii il folosesc, in mod normal, pentru a hrani animalele.

Echipa a dezvoltat o tehnica de extragere si de purificare a alchilrezorcinolilor din taratele de secara, iar apoi au analizat cat de bine au reusit sa conserve uleiurile bogate in omega 3 in emulsii, unde doua fluide nu se amesteca niciodata complet, cum ar fi otetul si uleiul. Specialistii au ales aceasta sectiune deoarece majoritatea oamenilor consuma aceste uleiuri ca emulsii, ca de exemplu sosurile pentru salate.

Care au fost rezultatele? Alchilrezorcinolii au actionat exact ca si antioxidantii in emulsie, prevenind alterarea uleiurilor omega 3. Mai apoi, i-au comparat cu doi antioxidanti folositi in industria alimentara, unul natural, adica vitamina E si unul sintetic, adica hidroxitoluben butilat. Totusi, alchilrezorcinolii nu au fost la fel de eficienti.

Totusi, specialistii spun ca o posibila cauza ar putea fi ca extractele nu au fost complet pure. De asemenea, au folosit un amestesc provenit de la mai multe tipuri de cereale, avand structuri moleculare diferite.

”Incercam sa identificam antioxidantii naturali care sunt prietenosi cu consumatorii, care sunt siguri si eficienti si speram ca intr-o zi vor exista mai multe optiuni pentru industria alimentara”, concluzioneaza Elder. A.G.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img