News Flash:

In ce conditii patrunjelul si ridichile functioneaza ca un medicament

6 Mai 2016
732 Vizualizari | 0 Comentarii
De la patrunjel se consuma atat frunzele, cat si radacina. Aceasta din urma, desi are unele dintre caracteristicile morcovului, nu este la fel de bogata in betacaroten. Ridichile sunt de doua tipuri: cele rosii, recoltate primavara si cele albe sau negre, de origine orientala, respectiv, spaniola, recoltate iarna.

Sezonul de patrunjel proaspat si ridichi de gradina, precum si de alte trufandale, e in toi, ambele legume fiind importante surse de vitamina C. Vitamina C este foarte importanta pentru pastrarea imunitatii corporale. Intr-o varietate de sortimente, cu frunze crete sau simple, de un verde mai inchis sau mai deschis, patrunjelul ne ofera atat frunzele, cat ti radacina. Vitamina C este depozitata in frunze, in timp ce radacina are betacaroten (vitamina A), e adevarat, intr-o masura mai mica decat morcovii. Potrivit "Abecedarului de nutritie" al academiaicnului Nicolae Hancu, prin preparare termica sau uscare, frunzele de patrunjel pierd mare parte din continutul de vitamina C, astfel ca este important sa le mancam in stare proaspata. In bucataria mediteraneeana si nu numai frunzele de patrunjel amestecate cu suc de lamaie sunt consumate ca salata. Cumarinele continute previn formarea anormala a cheagurilor de sange.

Care este continutul energetic si nutritiv al patrunjelului la 100 de grame de frunze

Energie (kcal) – 35

Apa – 88%

Proteine – 1 gr

Carbohidrati – 6 gr

Index glicemic – mic

Fibre alimentare – 3 gr

Ridichile fac parte din aceeasi familie cu mustarul

Gustul usor piperat variaza ca intensitate, in functie de sortiment. In principal, exista doua tipuri de ridichi: cele rosii, rotunde, recoltate primavara si cele albe, de origine orientala, si negre, de origine spaniola, recoltate iarna. Pe langa continutul bogat in vitamina C ridichile mai au si fitonutrienti implicati in prevenirea cancerului.

Care este continutul energetic si nutritiv la 100 de grame (5 ridichi medii)

Energie – 16 kcal

Apa – 91%

Proteine – 0

Carbohidrati – 4 gr

Index glicemic – mic

Fibre alimentare – 1 gr

sursa: adevarul.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0900 (s) | 25 queries | Mysql time :0.017013 (s)