vineri, 26 aprilie, 2024

In linie dreapta! Referendumul pentru redefinirea familiei, supus la vot in Parlament

Distribuie:

Publicat:

Plenul Senatului, in calitate de for decizional, va dezbate si va vota marti proiectul legislativ care isi propune revizuirea articolului 48 din Constitutia Romaniei, care sa prevada ca familia se intemeiaza pe casatoria intre un barbat si o femeie, si nu intre soti, asa cum este in prezent, informeaza news.ro.

“Familia se intemeiaza pe casatoria liber consfintita  intre un barbatsi o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor”, se arata in propunerea de modificare a art. 48 alin. (1) din Constitutia Romaniei. De asemenea, o alta modificare introduce la acelasi articol un nou articol II, cu urmatorul text: "Revizuirea Constitutiei se supune aprobarii prin referendum, organizat potrivit dispozitiilor art. 151 alin. (3) din Consitutia Romaniei, republicata". Referendumul privind redefinirea familiei in Constitutie va avea loc in 7 octombrie, a anuntat, in 1 septembrie, liderul PSD, Liviu Dragnea. "In primul rand, am dat un vot in Comitetul Executiv de sustinere a acestui obiectiv si am stabilit care sa fie data la care sa aiba loc referendum si s-a stabilit pentru 7 octombrie", a declarat Liviu Dragnea la finalul sedintei Comitetului Executiv National al PSD.

Camera Deputatilor a adoptat, in mai 2017, initiativa cetateneasca de revizuire a Constitutiei care prevede ca familia se intemeiaza pe casatoria intre un barbat si o femeie, si nu intre soti, asa cum este in prezent.

Coalitia pentru Familie a strans trei milioane de semnaturi, pe care le-a depus la Senat alaturi de propunerea de revizuire a Constitutiei privind definitia familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se refera la definitia familiei. In actuala forma, acesta prevede ca "familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti", insa semnatarii initiativei vor ca definitia sa fie schimbata pentru a bloca orice posibilitate a legiferarii casatoriei intre persoane de acelasi sex. Potrivit articolului 151 al legii fundamentale, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptata de Camera Deputatilor si de Senat, cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul membrilor fiecarei Camere. Daca prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, hotarasc cu votul a cel putin trei patrimi din numarul deputatilor si senatorilor. Revizuirea este definitiva dupa aprobarea ei prin referendum, organizat in cel mult 30 de zile de la data adoptarii proiectului sau a propunerii de revizuire.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img