marți, 19 martie, 2024

In sfarsit, exista o speranta pentru crearea unui vaccin impotriva sifilisului

Distribuie:

Publicat:

In ciuda eforturilor de a-l eradica, sifilisul este in crestere in randul populatiei. Pana acum, doctorii incercau in principal sa trateze oamenii infectati, dar noile descoperiri ale cercetatorilor americani de la Universitatea Connecticut aduc posibilitatea crearii unui vaccin.

Microbiologii Justin Radolf si Melissa Caimano, de la UConn Health, au inceput sa analizeze genetica bacteriei care da sifilis (T. pallidum) colectata de la pacienti din Columbia, dar si mostre oferite de colaboratori de la San Francisco si Cehia. Astfel, acestia au observat ca microorganismele erau extrem de similare, fara ca multe gene sa difere, relateaza descopera.ro, care citeaza Medical Xpress.

Lipsa numeroaselor mutatii a facut ca un vaccin sa fie posibil, datorita previzibilitatii bacteriei. De obicei, bacteriile „trec prin mutatii pentru a evita sistemul imunitar”, a precizat Radolf. Echipa a folosit un program de modelare computerizata pentru a vedea ce proteine produc acestea si daca se dezvolta intr-o membrana protectoare. Apoi, cercetatorii au creat proteinele si le-au testat in conditii reale, atacandu-le cu anticorpi. A reiesit ca acestia din urma se atasau de membrana externa a bacteriei T. pallidum care ramanea intacta.

Ultimul pas a fost de a analiza codul genetic al bacteriei pentru a gasi genele de la baza proteinelor din membrana externa care nu se schimba niciodata. „Vrei cel mai bun candidat de proteina din membrana externa pentru un vaccin, cea care variaza cel mai putin”, a precizat Melissa Caimano. Cercetatorii au gasit aceste proteine, iar urmatoarea etapa a studiului este un experiment in care vor imuniza iepurii pentru a demonstra functionalitatea vaccinului. De asemenea, acestia iau in considerare si tratarea diferitelor tipuri de sifilis.

Noua abordare, de a ataca bacteria in punctele slabe, folosindu-se de incapacitatea unor gene de a suferi mutatii, poate fi esentiala pentru sanatate si siguranta multor persoane. Boala cu transmitere sexuala poate avea consecinte grave. Sifilisul este a doua cea mai mare cauza in pierderea sarcinilor si, netratat, poate cauza atac cerebral, dementa si alte boli neurologice.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img