vineri, 19 aprilie, 2024

Inaltul Comisar al Natiunilor Unite pentru Refugiati face apel la Guvernul grec: Conditiile din taberele de refugiati sa fie imbunatatite

Distribuie:

Publicat:

naltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați, Filippo Grandi, a făcut miercuri apel la Guvernul grec să ia măsuri pentru îmbunătățirea condițiilor de trai din taberele de refugiați și pentru protejarea migranților minori neînsoțiți, informează Reuters.

Noul Guvern conservator de la Atena a luat o poziție mai dură decât fostul Executiv față de criza migranților, anuntând că va „închide ușa” pentru migranții care nu au dreptul legal de a se afla pe teritoriul Greciei.

Guvernul a anunțat planuri privind închiderea taberelor de migranți supraaglomerate și înlocuirea acestora cu centre care vor fi folosite atât pentru cazarea refugiaților sosiți recent, cât și a celor cărora le-au fost respinse solicitările de azil.

„Nu putem accepta ca refugiații să trăiască în asemenea condiții mizerabile. Condițiile în care ei trăiesc au nevoie de îmbunătățiri urgente”, a declarat Grandi în urma unei vizite pe insula grecească Lesbos.

Sosirile de refugiați dinspre Turcia au crescut din nou în ultimele luni, iar peste 37.000 de persoane trăiesc în centre pentru refugiați foarte aglomerate în insulele din Marea Egee.

Grandi a declarat că dintre statele Uniunii Europene, Grecia este afectată cel mai puternic de criza migranților. El a făcut apel la statele membre ale Uniunii Europene să găsească soluții comune pentru protejarea migranților minori neînsoțiți.

„Sunt foarte îngrijorat de situația copiilor, mai ales a celor care călătoresc singuri, ei sunt expuși violenței și exploatării”, a adăugat Grandi, care urmează să aibă o întrevedere și cu premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis.

Tabăra Moria din insula Lesbos este una dintre taberele care ar urma să fie închisă și înlocuită cu un centru de cazare a migranților. Tabăra Moria a fost înființată pentru a găzdui aproximativ 3.000 de persoane, însă peste 15.000 de migranți trăiesc acum acolo.

Guvernul de la Atena intenționează să mute aproximativ 20.000 de persoane către partea continentală a țării până la finalul anului și estimează că noile centre de cazare ar urma să fie construite până în iulie 2020.

Autoritățile din Grecia estimează că peste 80.000 de refugiați se află în prezent pe teritoriul țării.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img