marți, 19 martie, 2024

Inaltul Comisariat al ONU pentru Refugiati: ‘In 2018 statele bogate au preluat sub 5% din cei 1,2 milioane de refugiati care aveau nevoie de gazduire’

Distribuie:

Publicat:

Statele bogate au preluat anul trecut sub 5% din cei 1,2 milioane de refugiaţi pe care Naţiunile Unite au dorit să-i transfere cu caracter permanent din ţări-gazdă mai sărace, a indicat marţi Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), informează dpa, potrivit agerpres.ro.

Mai puţin de 56.000 de refugiaţi au putut participa la programul de relocare al Naţiunilor Unite în 2018, a precizat purtătoarea de cuvânt a UNHCR, Shabia Mantoo, la Geneva. Atât cifra absolută, cât şi procentul de sub 5% sunt inferioare celor din precedenţii trei ani, a arătat purtătoarea de cuvânt.

Dintre cei aproximativ 20 de milioane de refugiaţi la nivel mondial, UNHCR îi identifică pe cei care sunt în mod special vulnerabili – copii, persoane care au suferit de pe urma violenţelor, torturii sau bolilor – şi le solicită statelor bogate să-i preia.

'Relocarea rămâne un instrument care salvează vieţi', a subliniat Shabia Mantoo, chemând 'guvernele şi comunităţile din toată lumea să împartă responsabilitatea în ce priveşte răspunsul la crizele de strămutare forţată'.

UNHCR dezvoltă în prezent un plan pe trei ani vizând creşterea numărului de persoane relocate şi includerea mai multor state bogate în program.

SUA au acceptat anul trecut cei mai mulţi refugiaţi pentru relocare permanentă (17.000), urmate de Canada (7.700), Marea Britanie (5.700), Franţa şi Suedia (aproximativ 5.000 fiecare).

Statistica prezentată marţi nu include persoanele care au depus în mod direct cereri de azil în ţări bogate şi au primit statut protejat.

Peste o treime dintre cei transferaţi în cadrul programului ONU sunt sirieni, care erau găzduiţi în principal de ţările vecine Liban, Turcia şi Iordania. Un sfert dintre cei relocaţi s-au refugiat din cauza violenţelor din Congo, arată UNHCR.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img