sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Inca o lovitura in Parlament: Contractele de credit si leasing pentru consumatori nu vor mai fi titluri executorii

Distribuie:

Publicat:

Comisiile reunite buget-juridică din Camera Deputaților au aprobat, marți, un proiect de lege cu privire la contractele de credit și contractele de leasing, propunerile urmând să intre la votul final din plen.

Astfel, Ordonanța 51/ 1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing se modifică astfel: în situația în care locatarul/utilizatorul este consumator, NU SE APLICĂ articolul care prevede că „contractele de leasing, precum şi garanţiile reale şi personale, constituite în scopul garantării obligaţiilor asumate prin contractul de leasing, constituie titluri executorii”.

De asemenea, OUG 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului se modifică astfel: în situația contractelor încheiate cu consumatorii, NU SE APLICĂ articolul care prevede că „contractele de credit, inclusiv contractele de garanție reală sau personală, încheiate de o instituție de credit constituie titluri executorii”.

De asemenea, „în cazul în care în contractul dintre părți sunt prevăzute penalități de întârziere, dobânzi sau alte obligații de plată accesorii, aceste daune-interese nu vor putea depăși 50% din suma reprezentând ratele restante la data rezilierii”.

Ambele modificări au trecut și de Senat și urmează să intre la vot final în plenul Camerei Deputaților.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img