joi, 28 martie, 2024

Inca o “PROVOCARE” pentru Rusia. Se forteaza un RAZBOI in zona?

Distribuie:

Publicat:

Manevre comune cu participarea militarilor georgieni, americani si britanici au inceput miercuri in Georgia, a anuntat Ministerul Apararii al fostei republici sovietice din Caucaz.

Circa 500 de soldati georgieni, 650 de americani si 150 de britanici participa la exercitii, prezentate drept cele mai importante organizate vreodata in tara, care vor dura pana la 26 mai la baza militara de la Vaziani, din apropiere de Tbilisi.

SUA au trimis pentru prima data tancuri Abrams M1A2, potrivit ministerului georgian al Apararii.

Georgia aspira de mai multi ani sa adere la NATO, din care fac parte Marea Britanie si SUA, si incearca sa se apropie de standardele Aliantei Nord-Atlantice.

“Georgia va deveni cu siguranta membru al NATO, pentru ca acest lucru este necesar pentru o lume stabila si mai pasnica”, a dat asigurari presedintele georgian, Ghiorghi Margvelasvili, in cadrul ceremoniei de deschidere.

Aspiratia Georgiei de a se alatura NATO trezeste nemultumirea Rusiei, care a fost angajata intr-un scurt conflict cu Georgia in 2008 pentru controlul Osetiei de Sud, o regiune separatista georgiana.

Dupa acest conflict, Rusia a recunoscut independenta Osetiei de Sud si a Abhaziei, o alta republica separatista georgiana.

Ministerul rus de externe a denuntat vineri manevrele comune Georgia-NATO, calificand drept o “provocare” care vizeaza destabilizarea situatiei in regiunea Caucazului.

Criza ucraineana a redesteptat amintirea razboiului din 2008 si a intarit dorinta Georgiei de a adera la NATO si de a se apropia de SUA, care acuza Rusia ca-i sustine pe separatistii prorusi in estul Ucrainei, fapt dezmintit de Moscova.

La randul sau, prim-ministrul georgian, Ghiorghi Kvirikasvili, a afirmat marti ca “aceste exercitii nu sunt indreptate impotriva nimanui” si “nu au nimic provocator”.

Miercuri, colonelul Jeffrey Dickerson, directorul american al manevrelor comune, a declarat ca “importanta acestor exercitii este de a ameliora interoperabilitatea intre Georgia, SUA si Marea Britanie”. “Acestea ne vor permite sa pregatim contributia Georgiei la forta de raspuns a NATO”, a adaugat el.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img