marți, 19 martie, 2024

Inca o serii de DEZVALUIRI marca Wikileaks: CIA ar putea PIRATA produse APPLE

Distribuie:

Publicat:

CIA poate pirata un calculator Apple, chiar daca utilizatorul sau instaleaza in acesta un nou sistem de operare, sau un iPhone nou intrand in reteaua de alimentare si de distributie a gigantului informatic, releva noi documente publicate joi de site-ul WikiLeaks, relateaza AFP.

Aceasta este o a doua serie de documente ale CIA facute publice de WikiLeaks, care a difuzat deja pe 9 martie mai multe mii de pagini care contin detalii privind tehnicile de piratare informatica utilizate de agentia de informatii americana. 

CIA nu a autentificat niciodata aceste documente, dar expertii le considera credibile. 

O ancheta de contraspionaj a fost lansata in urma acestor dezvaluiri la inceputul lunii martie pentru gasirea autorilor acestei scurgeri de informatii, unele surse indicand subcontractanti ai CIA. 

Potrivit acestor documente, CIA a dezvoltat un instrument in 2012 numit ‘Sonic Screwdriver’ (Surubelnita Sonica) care permite ocolirea procesului de pornire a unui calculator cu accesorii periferice ca adaptatori sau USB. Prin aceasta manevra, agentia introduce un microfron nedetectabil in software-ul computerului, care nu pot fi sters, chiar daca utilizatorul schimba sistemul de operare si reformatare a aparatului.  Manualul ‘NightSkies’ arata ca CIA a dezvoltat acest instrument de piratare din 2008 pentru a-l instala fizic pe telefoane iPhone noi.  WikiLeaks considera in consecinta ‘probabil faptul ca multe atacuri fizice ale CIA ar fi infectat canalul de alimentare al organizatiei vizate (Apple – n.r.), blocand comenzi sau livrari’. 

Documentele arata ca CIA incearca sa utilizeze aceeasi tehnica si pentru laptop-uri Apple.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img