vineri, 19 aprilie, 2024

Inca un roman a fost CONDAMNAT LA MOARTE IN MALAEZIA

Distribuie:

Publicat:

Este vorba de romanul Stefan Coroi, din Timisoara, condamnat recent, pe fond, la pedeapsa capitala, de o instanta din Malaezia. Stefan Coroi a fost mutat de curand in aceeasi inchisoare unde se afla si Ionut Gologan, primul dintre romanii condamnati la moarte.

Avem doi romani in “inchisoarea mortii”, cu pedepse capitale, diferenta fiind doar aceea ca Ionut Gologan este condamnat definitiv si irevocabil, el fiind acum la mana sultanului care poate sa-l gratieze sau… nu, in timp ce Stefan Coroi ar mai avea doua sanse sa i se schimbe pedeapsa: in apel si in recurs, scrie ziarulring.ro. Evident, si el, ca si Ionut, poate beneficia sau nu de clementa sultanului.

Sansele romanilor condamnati la moarte: schimbarea legislatiei in Malaezia

In Malaezia, de fapt, se afla patru romani arestati pentru trafic de droguri. Si pentru cei doi care isi asteapta judecata, si pentru Coroi si Gologan, deja condamnati (ultimul definitiv si irevocabil) ar mai fi si posibilitate schimbarii legislatiei in Malaezia, in paralel cu demersurile pentru perfectarea unor tratate bilaterale intre autoritatile malaysiene si autoritatilor romane (Ministerul de Externe si Ministerul Justitiei, presidintele Iohannis si premierul Ciolos).

MAE nu trebuie sa-i lase singuri pe romanii inchisi departe de tara

Deocamdata, in ce-l priveste pe Stefan Coroi, cel de-al doilea roman condamnat la moarte, deocamdata, informatia pe care v-o oferim in exclusivitate am obtinut-o in weekend (n.r. – azi) pe surse (n.r. – surse demne de incredere), urmand ca maine, in prima zi de lucru a saptamanii, sa solicitam MAE sa confirme oficial acest fapt grav (n.r. – sentinta in cazul Coroi). O sentinta mai mult sau mai putin asteptata, dar care, oricum, ar trebui sa dea de gandit autoritatilor de la Bucuresti. Pentru ca, dincolo de demersurile pe care le fac (demne de salutat), ar trebui, in primul rand, sa nu-i uite, sa nu-i faca pe cei doi romani condamnati deja la moarte si pe ceilalti doi, care-si asteapta sentinta tot in inchsoare, sa se simta… singuri.

Soarta lui Ionut Gologan nu sta numai la mana unor autoritati, de la noi sau din Malaysia, bine intentionate, ci depinde cel mai mult de bunavointa sultanului din statul unde Ionut Gologan a primit pedeapsa capitala.

“Se asteapta inca sa se schimbe legislatia in Malaysia pentru a putea fi definitivat acordul cu Romania in vederea extradarii lui Ionut in tara noastra, pentru a-si executa aici pedeapsa. In alta ordine de idei, suntem legati cumva, in situatia lui Ionut, si de o decizie a  sultanului (n.r. – din Malaysia, stat in care Ionut a fost condamnat la moarte), o decizie favorabila in sensul mentinerii lui in viata. Bine, nu se pune problema executarii lui Ionut, avand in vedere ca, acolo, nu au mai fost executii, in situatia lui, de ani de zile. Probabil ca e o chestiune de timp pana la schimbarea legislatiei in Malaysia”, a declara avocatul Liviu Turcu pentru ziarulring.ro.

Intrebat daca mai are vesti de la Ionut, daca l-a mai vizitat sau mai intentioneaza sa-l viziteze, avocatul Liviu Turcu ne-a marturisit: „Ma voi stradui sa mai ajung la Ionut, cat de curand, in aceasta toamna. Dar, altfel, noi avem o conventie: el ma mai suna o data sau chiar de doua ori pe luna. Ultima data m-a sunat acum doua saptamani. Sta in aceleasi conditii acolo, singur in celula, ca orice condamnat la moarte. Are program de iesit la aer in fiecare zi. Are acces la citit, chiar si la ascultat muzica. Nu se plange. In general nu prea se plange. Asteapta si el vesti mai bune de la noi. Eu i-am ridicat mereu moralul de cate ori am vorbit cu el”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img