sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Incepe scoala! Recomandarile politiei din Vaslui pentru parinti si copii

Distribuie:

Publicat:

Odata cu inceperea scolii, reprezentantii Inspectoratului de Politie Judetean (IPJVaslui au anuntat ca vor actiona cu un efectiv marit la toate gradinitelescolile si liceele de pe teritoriul judetului, pentru a preveni posibilele accidente sau cazuri infractionale. Politistii vasluieni vin si in intampinarea parintilor cu o serie de sfaturi menite sa sporeasca atentia acestora asupra copiilor cand vine vorba de drumul spre scoala, situatia personala, activitatile extrascolare sau circulatia in mijloacele de transport.

Citeste si: VASLUI:APELATI 112 DACA VEDETI ACEASTA PERSOANA

Hanganu Laura Georgiana , in varsta de 14 ani, din  municipiul Vaslui,  a plecat de acasa, fara a mai reveni pana in prezent.      In ziua de…
“Incepe scoala! Vin diminetile in care va veti trezi devreme si veti parcurge drumul spre scoala. Pentru ca majoritatea dintre dumneavoastra urmatoarele zile le veti petrece aranjand ghiozdanul, biroul de lucru sau hainele pentru scoala, va recomandam sa aveti in vedere sfaturile noastre. Parintilor le recomandam sa aiba in vedere cateva intrebari astfel incat cei mici sa creasca intr-un mediu sanatos si cu o educatie frumoasa:

Ce cred copiii despre scoala? Cu ce ganduri pornesc in fiecare zi spre scoala? Cat de activi sunt la ore? Ce fac si unde merg atunci cand se termina orele?

Este important sa stiti ce se petrece in sufletul lor, cum le puteti fi alaturi, cum ii puteti ajuta, prin colaborarea cu cadrele didactice sau direct, in relatie cu ei. Verificati de cati bani de buzunar dispune copilul dumneavoastra si cum ii cheltuieste. Daca fiul sau fiica dumneavoastra vine acasa cu obiecte de valoare, verificati provenienta lor. Invatati-l sa nu primeasca daruri de la persoane necunoscute si nici sa nu dea relatii despre programul dumneavoastra de lucru. Interesati-va permanent de situatia scolara a lui. Faceti cunostinta cu prietenii copiilor dumneavoastra si cu familiile lor. Distribuiti copiilor sarcini clare in desfasurarea vietii de familie, care sa le dezvolte simtul responsabilitatii si al utilitatii, fara a exagera insa. Atentie parinti, preveniti victimizarea copiilor dumneavoastra prin accidente de circulatie! 

Invatati-i pe cei mici sa circule numai pe trotuare, sa nu se joace pe partea carosabila a drumurilor publice, ci doar in locurile special amenajate, in parcuri, gradinite, pe terenurile de sport si intotdeauna sub supravegherea unui adult! Invatandu-i pe copii sa circule corect, ii puteti feri de necazuri si va puteti bucura de farmecul zambetului lor si de linistea familiei! Parintii si bunicii elevilor trebuie sa constientizeze ca au rol major in promovarea valorilor, in formarea personalitatii copiilor, dar si in protejarea lor de anturaje vulnerabile si de unele influente negative ale Internetului. 

Atentie, copii! Evitati sa urcati  cu ghiozdanele in spate in mijloacele de transport in comun, deoarece puteti fi prinsi de usile acestora! Deplasati-va numai pe trotuare, iar in lipsa acestora, numai pe partea stanga a drumului public si cat mai aproape de  marginea  carosabilului! Traversati strada numai pe „zebra” si semnalizate cu indicatoare! Acolo unde sunt instalate semafoare, traversati  numai la culoareaverde a acestora! Evitati sa traversati strada in fuga! Asteptati mijloacele de transport in comun numai pe trotuare sau refugiile special amenajate si nu pe partea carosabila! Dupa coborarea din mijloacele de transport in comun, nu traversati strada prin fata sau prin spatele acestora; traversarea se realizeaza numai dupa plecarea lor din statie, prin locurile special amenajate! Conducerea bicicletei pe drumurile publice este permisa numai persoanelor care au implinit varsta de 14 ani si cu respectarea prevederilor legale! Nu va deplasati cu rolele/skate-board-ul pe partea carosabila a drumurilor publice! Fiti prudenti in relatiile cu persoanele nou cunoscute sau cunoscute intamplator!”, declara reprezentantii IPJ Vaslui pentru toti tinerii care merg la scoala.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img