joi, 25 aprilie, 2024

Incercările de asasinat asupra lui Mao Zedong

Distribuie:

Publicat:

Încercările de asasinat asupra lui Mao Zedong. Asupra lui Mao Zedong au avut loc trei atentate. În spatele acestora se afla ministrul Apărării, Lin Biao. Într-o primă încercare s-a încercat un atac aerian asupra reşedinţei preşedintelui. Distrugerea trenului particular în drum de la Shanghai la Beijing a fost a doua încercare.

Unui asasin deghizat în curier la casa lui Mao din Beijing a dat şi el greş, spre disperarea duşmanilor.

Atunci Lin Biao, soţia şi fiul său, împreună cu alţi complotişti s-au îmbarcat la bordul avionului Trident de pe un aeroport de lângă Beidaihe.

Capturarea şi mărturisirea curierului l-au implicat pe Lin în conspiraţie

Nesiguri de amploarea sprijinului de care se bucura ministrul Apărării în cadrul instituţiei militare, Mao şi Ciu Enlai au convocat întrunirea târzie de la Marea Sală a Poporului. În timpul deliberărilor, avionul a decolat.

Încercările de asasinat asupra lui Mao Zedong.

Lin plănuise să zboare spre sud. Scopul lui era de a câştiga sprijin militar pentru lovitura de stat. Cu toate astea se pare că odată aflat la bord s-a răzgândit. S-a decis să se refugieze în Uniunea Sovietică. Lin Biao şi apropiaţii săi au murit cu toţii în accidentul aviatic din Mongolia.

Aceasta era, cel puţin, versiunea prezentată iniţial de presă internaţională. Varianta a fost mai mult sau mai puţin confirmată anul următor de guvernul chinez.

O relatare diferită şi mult mai şocantă a apărut în 1983. Odată cu publicarea în Statele Unite a unui raport sustras din China şi atribuit unui insider cu pseudonimul de Yao Ming-le.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img