vineri, 19 aprilie, 2024

Inchisoare la domiciliu pentru corupti. Legea a fost adoptata

Distribuie:

Publicat:

Proiectul legislativ privind masurile alternative de executare a pedepselor a fost votat miercuri in plenul Camerei Deputatilor, camera decizionala. Proiectul a fost adoptat cu 170 de voturi pentru, 81 impotriva si sase abtineri.

Potrivit proiectului, prin decizia judecatorului, condamnatii pentru fapte fara violenta, care nu sunt recidivisti si care au o pedeapsa de maximum cinci ani, beneficiaza de masura arestului la domiciliu sau in zilele de sambata si duminica.

Luni, Comisia juridica a Camerei Deputatilor a dat aport favorabil proiecului, cu 13 voturi “pentru”, noua voturi “impotriva” si doua abtineri.

In 11 aprilie, Comisia juridica a decis ca persoanele condamnate pentru infractiuni cu violenta sau care au profitat de starea de neputinta fizica sau psihica a victimei, persoanele condamnate pentru coruptie si persoanele recidiviste nu vor putea sa isi ispaseasca pedeapsa acasa sau in weekend.

De asemenea, Comisia juridica a decis ca “masura alternativa de executare a pedepsei privative de libertate a executarii la domiciliu consta in executarea la domiciliu a pedepsei privative de libertate cu supraveghere din partea unor lucratori anume desemnati de catre Ministerul Afacerilor Interne cu sau fara bratara electronica”.

Initial, proiectul prevedea masuri de arest la domiciliu si pentru categoriile enumerate mai sus, iar presedintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea, a spus ca modificarile au fost aduse deoarece "opinia publica nu doreste asa ceva".

O alta prevedere stabileste ca judecatorul de supraveghere a privarii de libertate va dispune stabilirea unei masuri alternative de libertate pentru persoanele care au executat, fara a fi sanctionate, jumatate din fractia minima de executat in sistemul penitenciar.

Astfel, hotararea privind stabilirea masurii aplicarii acesteia se comunica detinutului in termen de 3 zile de la pronuntare, iar in situatia in care a fost amanata aplicarea unei masuri alternative de executare a pedepsei, detinutul poate contesta hotararea tot in 3 zile de la comunicare ei, la judecatoria din raza locului de detinere, dar hotararea pronuntata de judecatorie este definitiva.

Potrivit amendamentelor adoptate de Comisia juridica, masurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt masuri de natura judiciara, dispuse de judecatorul de supraveghere a executarii pedepsei, constand in inlocuirea masurii executarii pedepsei principale cu inchisoarea in regim de detentie cu masura executarii acesteia la domiciliu, in libertate sau in regim special penitenciar. Astfel, judecatorul de supraveghere a executarii pedepsei poate dispune una dintre masurile alternative pentru persoanele condamnate, care au efectuat fractia de 1/5 din pedeapsa necesara pentru luarea in discutie a regimului de detentie, membrii comisiei au decis ca este vorba despre persoane condamnate la pedepse de pana la 5 ani.

Proiectului mai prevede ca masurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt executarea la domiciliu a pedepsei, executarea fractionata a pedepsei privative de libertate in timpul saptamanii la domiciliu si in zilele de sambata si duminica intr-un centru special infiintat pentru aceasta masura de executare, precum si executarea pedepsei in regim mixt, la domiciliu, cu prestarea de zile de munca in folosul comunitatii in echivalent.

La decizia judecatorului, condamnatii pentru fapte fara violenta, care nu sunt recidivisti si care au o pedeapsa de maximum cinci ani, beneficiaza de masura arestului la domiciliu sau in zilele de sambata si duminica.

Presedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor, deputatul PSD Eugen Nicolicea, le-a reprosat luni jurnalistilot ca au prezentat proiectul ”intr-un mod mai mult sentimental decat intr-un mod juridic”.

Nicolicea a sustinut ca el a propus ca si persoanele condamnate pentru coruptie sa beneficieze de aceasta lege: ”Punctul meu de vedere era acela ca odata condamnat, toti condamnatii sunt egali si au de ispasit niste pedepse".

Referitor la amendamentul potrivit caruia vor fi desemnati de catre Ministerul Afacerilor Interne lucratori anume pentru a supraveghea cu sau fara bratara electronica persoana  arestata la domiciliu, Nicolicea a spus ca acestia vor fi selectati din randul specialistilot, iar bratara electronica prin care vor fi monitorizati cei arestati inseamna "o harta pe un ecran unde este urmarita persoana in cauza". "Vor fi selectati din randul specialistilor. Bratara electronica inseamna sa ai o harta pe un ecran si sa fie un lucrator specializat in lucru cu acesta aparatura. Vezi ca s-a deplasat cineva de la domiciliu, sesisezi, nu te duci tu, ca nu esti cel care pune in ordine, ci semnalezi pe cel mai apropiat lucrator de politie sa reactioneze. Nu este un mare lucru", a explicat acesta.

De asemenea, intrebat ce se intampla cu persoanele care nu vor fi supravegheate cu bratara electronica, Nicolicea a spus: "Sunt persoane care trebuie sa se prezinte la control o data, de doua ori pe saptamana si, fiind repartizati pe intreg teritoriul tarii, sunt mai putine persoane pe care nu ar avea cine sa le supravegheze, cel putin un sef de post si un agent este in fiecare comuna, nu? Ei bine, in situatia in care respectivii incalca aceasta chestiune, reactioneaza autoritatile locale. Cu privire la incalcarile respective, sa stiti ca acesta este subiectul care trebuie punctat, ca nu pleaca nimeni sa execute o masura alternativa daca nu dispune judecatorul, ori daca judecatorul a constatat ca persoana respectiva poate sa beneficieze de astfel de masura, va beneficia. Sper ca nu va manifestati neincrederea intr-un judecator sau in independenta judecatorului".

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img