vineri, 26 aprilie, 2024

Incotro se duc radicalii liberi?    

Distribuie:

Publicat:

Este in afara oricarei indoieli. Opozitia se radicalizeaza. Atat in Parlament cat si in strada. Iar miscarea pentru sustinerea statului paralel devine eminamente politica. Si tot mai violenta. Pana unde poate merge aceasta violenta? Cum poate fi ea oprita?

State cu guverne mult mai stabile, cu majoritati mult mai confortabile s-au prabusit literalmente sub greutatea colosala a unor manifestatii de tip radical, organizate de formatiuni politice din opozitie si sustinute activ de catre radicalii liberi din strada. Asa au cazut in mod nedemocratic mai multe guverne, in special din lumea a treia. Iar Romania nu este departe de lumea  a treia. In locul guvernelor care au cazut, initial au fost instalate guverne de tip marioneta, care au putut fi dirijate de afara. Iar ulterior s-a generalizat haosul.

Se aud in Parlamentul Romaniei tipete si injurii si schimburi de replici la un nivel inca neatins pana in prezent. Nici macar pe vremea CPUN dialogul nu degenerase intr-un asemenea hal. Si nu este vorba doar despre dialog. Violenta devine fizica. Agresiunea e tot mai explicita.

Corespondentul din Parlament al celor frustrati de pierderea alegerilor si de imposibilitatea de a-si defini o conduita si de a purta un dialog constructiv si profitabil cu majoritatea se regaseste in strada. Identificam acolo un amestec de-a dreptul tulburator de tineri si varstnici din mai toate mediile sociale, votanti ai opozitiei sau non-votanti, dar care impartasesc o nemultumire si o frustrare care acopera un evantai urias de teme.

Opozitia din Parlament nu are cateva obiective clar defninite, pe care sa le urmareasca prin strategii adecvate. In oglinda, acelasi lucru se intampla si in strada, unde fiecare striga ce crede ca-l doare si se comporta asa cum crede de cuviinta, din ce in ce mai inadecvat, in raport cu definitia unor proteste civilizate. Prin urmare, nici aici nu exista cateva obiective comune asumate de toti protestatarii sau de cea mai mare parte a lor, fie ca reprezinta electoratul opozitiei, fie ca nu.

Acestea sunt ingredientele care stau la baza oricarui tip si oricarei manifestari de anarhie, fie ca are loc in Parlament, fie ca are loc in strada. Manifestantii sunt in dezacord cu sustinatorii celor doua partide care formeaza majoritatea, in baza rezultatelor din alegeri, dar culmea este ca deseori sunt in dezacord si cu ei insisi. Tocmai din acest motiv, observam ca atat in Parlament cat si in strada se profileaza lideri ai anarhiei. Persoane care comit acte de vienta si indeamna la acte de violenta.

Ce nu trebuie facut pentru ca violenta si anarhia sa nu se generalizeze pana la un nivel de natura sa destabilizeze politic Romania, prin aruncarea acestei tari intr-un haos greu de controlat? Nu trebuie ca in Parlament sa mai fie tolerate sub nicio forma actele de huliganism. Regimul parlamentar inseamna dezbatere de proiecte de acte normative si adoptarea lor in functie de vointa majoritatii, dar cu cuvenitele modificari si ajustari solicitate de senatorii si deputatii opozitiei. Nu trebuie sa aiba loc sicane din nicio directie. Majoritatea nu trebuie sa fie oarba la orice solicitare a opozitiei, iar opozitia nu are moralmente dreptul sa sicaneze majoritatea prin fel de fel de tehnici parlamentare, cea mai cunoscuta fiind inventarea pe banda rulanta a unor amendamente numai si numai pentru a tergiversa la infinit procesul legislativ. Daca unui act normativ care are, sa spunem, 100 de articole, ii sunt aduse 500, 1000 sau 5000 de amendamente , este clar ca cei din opozitie care procedeaza astfel nu vor altceva decat sa blocheze orice proces legislativ. Si sa invoce permanent faptul ca li se pune pumnul in gura. Daca acesti anarhisti din Parlament nu doresc sa avem un buget, vor veni si la aceasta lege cu mii de amendamente. Daca insa vor sa imbunatateasca legea bugetului, sa spunem prin alocarea ai multor bani pentru investitii, o pot face cu succes doar daca se concentreaza asupra catorva amendamente cheie.

In strada, pentru a nu se instaura anarhia si a nu se generaliza violenta mai ales acum dupa ce, incepand de duminica, e clar ca manifestatiile sunt si organizate si au si un caracter eminamente politic, este necasar sa fie respectata cea mai importanta prevedere legala. Guvernul trebuie sa impuna ca de-acum inainte sa nu mai existe nicio demonstratie care, desi are in mod vadit si cat se poate de explicit organizatori, nu este inscrisa ca atare, conform legii si nu este autorizata. Organizatorii acestor manifestatii trebuie sa fie obligati sa-si asume raspunderea pentru toate situatiile in care manifestatia degenereaza in violenta iar lucrurile le sunt scapate de sub control. Asa cum se intampla in toate statele lumii bazate pe suprematia legii. Si pe forta dreptului. Si nicidecum pe dreptul fortei. Ca atare, autoritatile nu trebuie sa mai permita nico manifestatie ilegala. Iar liderii politici, in frunte cu presedintele Romaniei si cu conducatorii partidelor din opozitie, daca nu vor sa impinga lucrurile spre anarhie, au obligatia sa se abtina in viitor de la a participa sau a a incuraja demonstratii ilegale care nu sunt autorizate si care nu sunt nici macar spontane.

Acum sa vedem ce ar trebui sa faca unii si altii. Daca manifestatiile din strada urmeaza sa fie autorizate, atunci organizatorii trebuie sa ia cuvenitele masuri pentru a-i elimina din randul manifestantilor pe cei care deja sunt cunoscuti ca reprezentand nuclee violente, cu atitudini de tip extremist. La randul lor, politicienii, in frunte cu presedintele Romaniei, trebuie sa iasa pubic si sa se angajeze ca in viitor nu vor sustine in niciun fel demonstratii ilegale. Si sa se desolidarizeze de nucleele extremiste precum si de mesajele acestora.

Daca nu se intampla si una si alta, in curand va fi prea tarziu. In calitate de jurnalist si de analist politic, ii asigur pe toti cei care ma citesc ca am experienta, cultura politica si sensibilitatea necesara pentru a ma comporta ca un seismograf. Simt din timp pericolul la care este expusa Romania. Si stiu ce dezastru pot provoca violentele strazii, violentele din Parlament, ura dezlantuita si starea anarhica. Le-am simtit in istoria recenta pe pielea mea si de aceea sunt perfect calificat pentru a-i avertiza asupra pericolelor pe cei care vor sa destabilizeze statul roman.

Sorin Rosca Stanescu, jurnalist

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img