joi, 25 aprilie, 2024

INCREDIBIL! Kennedy ar fi planificat un RAZBOI cu URSS! Nu era exclus un atac NUCLEAR

Distribuie:

Publicat:

Administratia Kennedy lua in calcul fabricarea sau cumpararea unor avioane de lupta sovietice pentru a lansa un atac asupra bazelor americane sau aliate, care ar fi putut oferi o scuza pentru declansarea unui razboi impotriva Uniunii Sovietice, informeaza Newsweek, indicand informatii din arhivele desecretizate in octombrie, relationate cu asasinarea celui de-al 35-lea presedinte al SUA, John F. Kennedy. Documentul descrie o intalnire din 22 martie 1962 a ”Grupului Special (Augmented)“ din care faceau parte directorul CIA, John McCone, consilierul pentru securitatea nationala McGeorge Bundy si presedintele Statelor Majore Intrunite, Lyman Lemnitzer, in timpul careia a fost discutata problema ridicata de procurorul general al SUA, Robert Kennedy, fratele presedintelui american, ca SUA sa fabrice sau achizitioneze avioane de lupta sovietice.  Aeronavele urmau sa fie folosite intr-un atac asupra unui obiectiv militar american sau al unui stat aliat, servind apoi drept pretext pentru demararea unor operatiuni militare de amploare impotriva URSS, incluzand atacul nuclear. 

Rolul central urma sa fie jucat de avioanele de lupta sovietice MiG-17, MiG-19, precum Il-14, pe care SUA planifica sa le achizitioneze din terte piete. Informatia arata ca Departamentul de Stat, alaturi de CIA, estimasera chiar un deviz al operatiunii, luand in calcul fie cumpararea aparatelor de zbor, fie producerea lor – costul estimat fiind intre 3.5 si 44 de milioane de dolari, in functie de model si de perioada necesara constructiei.

”Exista posibilitatea ca un astfel de aparat de lupta sa poata fi folosit intr-o operatiune de inselare a inamicului, menita sa confunde avioanele inamice in aer, sa lanseze un atac surpriza impotriva instalatiilor militare inamice sau intr-o operatiune de provocare in care avionul  sovietic pare sa atace instalatiile americane sau aliate pentru a oferi o scuza pentru interventia SUA “, scrie in fundamentarea acestei operatiuni. Documentele citate indica de asemenea posibilitatea de a cumpara avioanele de lupta din tari care nu faceau parte din blocul comunist, dar erau dotate de sovietici cu tehnica de lupta, sau de incurajare a pilotilor unor asemenea aparate sa defecteze. De asemenea, se atragea atentia asupra faptului ca operatiunea avea nevoie de o zona de maxima securitate, pentru a ascunde aparatele de zbor de ochii presei americane si al publicului.

Documentul a fost revizuit ultima data de CIA in februarie 1998.

Cu siguranta aceasta viziune era impartasita cu aceeasi caldura si de partenerii de razboi rece ai americanilor, sovieticii, in ale caror arhive exista cu siguranta o serie de documente privind operatiuni prin care URSS sa cumpere sau sa construiasca avioane militare americane. Jocul de-a soarecele si pisica…

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img