vineri, 29 martie, 2024

INCREDIBIL! Marturii socante facute de un fost SRI: “Sute de telefoane au fost ascultate abuziv”

Distribuie:

Publicat:

Presedintele Comisiei pentru control SRIClaudiu Manda, a declarat,joi, dupa audierea fostului sef al SRI Alba Ioan Tarnu,ca acesta a vorbit despre sute de numere de telefon ascultate abuziv, judecatori apropiati de sefa DNA si despre incalcarea regulamentelor interne, aducand probe.
“Astazi am avut o audiere, a domnului Ioan Tarnu, fost sef al SRI Alba, lucratori in SRI de 27 de ani. A prezentat comisiei materiale, probe, inscrisuri, CD-uri, documente care sunt declasificate si la care comisia poate sa aiba acces. Ne-a explicat despre aspecte care au doua componente, pe de-o parte unele anchete fortate sau insistari de tot felul pentru a se face anumite anchete si pe de alta parte informatii pe care domnia sa le-a prezentat institutiilor de rang superior unde nu s-a intamplat nimic, despre care spune ca sunt de o gravitate extrem de mare, se vorbeste despre milioane, zeci de milioane de euro”, a declarat presedintele Comisiei pentru controlul SRI, Claudiu Manda, informeaza Mediafax. Aspectele prezentate de Ioan Tarnu intra in competenta Comisie pentru controlul SRI si vor fi verificate de aceasta, a spus Manda.

Ioan Tarnu a prezentat comisiei si informatii despre cazul Apostu si Carabulea.

“A prezentat o situatie in care o persoana sau in numele unei persoane din conducerea SRI a fost apostrofat pentru mandatul pe care l-a avut SRI Alba si anume de a pune in aplicare o autorizatie de interceptare a unor posturi telefonice, plus chestiuni de bucatarie interna pe care nu pot sa le dezvolt, dar le putem verifica.Domnia sa spune ca au fost incalcate regulamentele interne”, a spus Claudiu Manda.

Fostul sef al SRI Alba a vorbit si despre o firma de soft „care este in atentia opinie publice, despre care se stia de la momentul anului 2010 si a despre care a informat la momentul anului 2010 despre diferite aspecte si nu s-a luat nicio masura la momentul respectiv”.
Ioan Tarnu le-a spus parlamentarilor din Comisia SRI despre presiuni facute asupra judecatorilor si despre implicarea Laurei Kodruta Kovesi in dosarul sau.

“A vorbit inclusiv despre cazul domniei sale, despre arestrea domniei sale, dand exemple in care persoana din conducerea SRI national i-ar fi spus: <>. Spunea ca ordonanta de retinere a fost eliberata la ora 17:00, dar la ora 9 si 47 de minute aparuse deja in presa comunicatul ca este retinut si urmeaza sa fie arestat pentru 29 de zile, instanta a respins propunerea de arestarea preventiva. Este un aspect pe care vrem sa il vedem, cum se intampla ca inainte sa se ajunga la instanta sa apara in mass-media aceste aspecte. Domnia sa vorbea chiar despre o presiune facuta la adresa judecatorului, inclusiv mediatica, dar si alt tip de presiuni pe care urmeaza sa le clarifivam”, a spus Manda.
“Domnul Tarnu a avut in fata comisiei si o explicatie in ceea ce priveste si acuzarea domniei sale, (…) a spus ca in prima instanta a fost achitat, dupa care aici la Bucuresti a fost judecat de o anumita persoana sau un complet de judecata care avea apropieri cu doamna Kovesi. A fost consilierul doamnei Kovesi daca nu ma insel”, a adaugat Manda. Fostul sef al SRI Alba a afirmat in comisie ca in cazuri „destul de grave institutiile statului nu au insistat cu masurile de probare si de trimitere in judecata”, a spus Manda.

Tarnu a vorbit si despre sute de ascultari abuzive pentru care a adus probe a spus presedintele Comisiei SRI.
„A vorbit despre ascultari abuzive, dar nu a indicat neaparat SRI, de sute de numere de telefon si are probe in acest sens si urmeaza sa vedem daca este in competenta noastra. Ascultari abuzive de sute de numere de telefon si cereri de interceptare pe care le-au facut si care nu au fost aprobate in diferite spete pe care le aveau in derulare”, a spus senatorul PSD.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img