joi, 25 aprilie, 2024

INCREDIBIL! Ungaria JOACA DUR! Dupa Romania, Ucraina a intrat in vizorul guvernului de la Budapesta

Distribuie:

Publicat:

Ministerul de Externe ungar l-a convocat pentru luni pe ambasadorul Ucrainei pentru a-i transmite obiectiile guvernului de la Budapesta fata de noua lege a educatiei adoptata de parlamentul de la Kiev si pe care Ungaria o considera ‘rusinoasa si scandaloasa’, relateaza duminica agentia MTI, citand o declaratie emisa de MAE ungar.

De asemenea, ministrul de externe Peter Szijjarto a emis un ordin conform caruia diplomatii ungari nu vor mai sprijini de acum inainte nicio initiativa a Ucrainei in cadrul organizatiilor internationale si nicio decizie favorabila acestei tari, potrivit AGERPRES. In plus, Ungaria va aduce in discutie problema respectivei legi in cadrul ONU, OSCE, precum si in institutiile Uniunii Europene. 

MAE ungar subliniaza in declaratie ca noua lege ucraineana restrange dreptul minoritatilor la educatie in limba materna.

Masurile decise de Ungaria impotriva Ucrainei sunt de asemenea rezultatul ‘raspunsului inacceptabil’ dat de ministrul ucrainean de externe Pavlo Klimkin intrebarilor pe care Ungaria i le-a adresat pe acest subiect la recenta reuniune informala a ministrilor europeni de externe, desfasurata la Tallinn (Estonia), mai precizeaza MAE ungar. Romania si comunitatea etnicilor romani din Ucraina si-au manifestat de asemenea nemultumirea fata de noua lege a educatiei adoptata marti de Rada Suprema de la Kiev (parlamentul unicameral), intrucat aplicarea acesteia limiteaza studiul in limba materna a minoritatilor. Noua lege a educatiei introduce sistemul de 12 clase in Ucraina si extinde utilizarea limbii ucrainene in sfera educatiei, si anume ca in licee si facultati sa se predea doar in ucraineana, iar educatia in limbile minoritatilor sa fie disponibila doar in gradinite si scoli primare, clasele I-IV.


Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img