joi, 25 aprilie, 2024

India si Rusia discuta despre cooperarea in explorarea gazelor si aprovizionarea din Arctica – ministru

Distribuie:

Publicat:

India și Rusia discută cooperarea potențială în explorarea gazelor și livrările din regiunea arctică rusă, potrivit lui Piyush Goyal, ministrul indian al Comerțului și Industriei.

„Ambii miniștri ai Indiei și ai Rusiei cu companii energetice din Rusia discută ce putem face în special în regiunea arctică pentru explorarea și furnizarea gazelor către India”, a spus Goyal.

De asemenea, ministrul și-a exprimat speranța pentru implicarea mai mare a Rusiei în sectorul energetic indian.

"Continuând, privim Rusia ca un partener de încredere în domeniul energetic. Am dori să joace un rol mai mare în transformarea sectorului energetic [indian] către o economie bazată pe gaz", a spus el.

Goyal a adăugat, de asemenea, că India și Rusia se așteaptă să semneze peste o duzină de memorandumuri de înțelegere (MOU) în timpul vizitei premierului Narendra Modi la Forumul Economic de Est (EEF) la Vladivostok în septembrie.

"Când primul ministru va vizita EEF, vom avea peste o duzină de MU-uri care sunt planificate să fie executate în acel moment, unele despre care discutăm astăzi și se vor finaliza în următoarele 20 de zile", a spus Goyal.

În plus, India și Rusia vor semna luni cinci memorandumuri de înțelegere (MoU) privind cooperarea dintre națiunea sud-asiatică și Extremul Orient rus, potrivit lui Goyal.

Ministrul a menționat că vizita delegației indiene la Vladivostok a fost „într-un anumit sens” o pregătire pentru viitoarea EEF la Vladivostok.

"Pentru EEF vom avea premierul însoțit de o delegație la nivel înalt de lideri guvernamentali și oameni de afaceri", a spus Goyal, menționând că delegația lui Modi va fi mai mică decât cea care sr afla in vizită acum Vladivostok, dar mai înaltă.

Potrivit ministrului, actuala vizită, împreună cu viitoarele reuniuni pe marginea EEF, vor permite celor două țări să atingă „cu ușurință” ținta de 30 de miliarde de dolari în comerțul bilateral până în 2025.

Cooperarea în sectorul diamantelor

India este interesată să furnizeze servicii în zona de formare a lucrătorilor din sectorul diamantelor, a declarat ministrul indian pentru comerț și industrie, Piyush Goyal.

„De asemenea, vedem anumite produse în care putem privi calificarea poporului rus pentru desfășurarea activităților de producție și prelucrare, de exemplu, industria diamantelor vine într-un mod mare de a explora potențialul din Orientul Îndepărtat.

Aveți o mulțime de producții de diamante, dar prelucrarea nu se face în Rusia. Voi discuta cu liderii ruși pentru a vedea cum putem ii putem invăța pe ruși să înțeleagă cum să proceseze diamantele ”, a spus Goyal.

Ministrul indian a menționat că Orientul Îndepărtat rus a oferit oportunități mari în sectorul minier. El a adăugat că nu numai formarea profesională, dar și schimburile de învățământ superior au fost pe agenda discuțiilor bilaterale.

„Ieri am petrecut mult timp cu ministrul [Extremului Orient rus], Alexander Kozlov, iar unul dintre gândurile pe care i le-am împărtășit a fost că, pe măsură ce își extind facilitățile de educație pe partea de inginerie sau pe partea medicală, avem unele instituții de învățământ foarte proeminente și foarte renumite din India, precum Institutul Indian de Tehnologii, Institutul de Științe Medicale All-India … care poate ajuta la aducerea unei educații de înaltă calitate în Orientul Îndepărtat ”, a spus Goyal.

Ministrul a adăugat că sectoarele ceramicii, turismului, agriculturii și producției de produse lactate din Orientul Îndepărtat al Rusiei prezintă un interes deosebit pentru India.

Aprovizionarea cu alimente către Extremul Orient rus

Goyal și-a exprimat convingerea că companiile indiene sunt interesate să furnizeze produse alimentare către Orientul Îndepărtat Rus, precum și să deschidă facilități speciale de procesare și ambalare pentru distribuirea ulterioară în diferite părți ale țării.

"Au fost câteva companii aici care caută să furnizeze produse către Vladivostok, să le prelucreze și să le împacheteze în Rusia pentru a se potrivi gustului rusesc și apoi să le furnizeze atât Orientului Îndepărtat, cât și altor părți din Rusia, de asemenea … Aceasta este zona în discuție, dar poate dura ceva timp până o putem finaliza cu adevărat ", a spus ministrul indian.

Legături comerciale și economice între Rusia și India

Între timp, viceprim-ministrul rus și trimisul prezidențial al districtului federal din Extremul Orient, Yury Trutnev, și-au exprimat luni credința că vizita delegației indiene la Vladivostok rus ar stimula legăturile comerciale și economice între țări.

"Rusia a respectat întotdeauna India, cultura, tradițiile și arta. În același timp, legăturile noastre comerciale și economice sunt destul de modeste. Credem că vizita de astăzi va transforma o nouă pagină în relațiile noastre", a spus Trutnev.

Oficialul a menționat că delegația indiană s-a arătat interesată de cooperarea în domeniul energiei, agriculturii, exploatării forestiere, infrastructurii, tehnologiei înalte și IT.

„Sunt sigur că contactele regionale ale oamenilor de afaceri și ale șefilor de regiuni ale țărilor ne vor permite să procedăm la proiecte concrete în zonele menționate și să găsim altele noi”, a adăugat Trutnev.

Vicepremierul a menționat că contactele dintre liderii ruși și indieni, inclusiv viitoarea reuniune la Vladivostok din septembrie, ar îmbunătăți climatele de investiții și ar încuraja oamenii de afaceri să investească în proiecte din cele două țări.

"Sunt încrezător că prietenia dintre marile puteri – care sunt, fără îndoială, Rusia și India – va contribui la pace și stabilitate", a spus Trutnev.

Goyal conduce o delegație indiană care vizitează orașul Vladivostok din Pacificul rusesc de duminică până marți. Acesta cuprinde miniștri șefi din patru state și oameni de afaceri. Yury Trutnev, trimisul prezidențial plenipotențiar al districtului federal din Orientul Îndepărtat și vicepremier, conduce delegația oficială rusă la discuțiile cu oaspeții indieni.

Vizita lui Goyal în Orientul Îndepărtat al Rusiei vine cu mai puțin de o lună înaintea Forumului Economic de Est, care îl va avea pe premierul indian Narendra Modi ca invitat principal. Forumul de trei zile va avea loc la Vladivostok începând cu 4 septembrie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img